Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/motordelar-fran-norwegian-plan-foll-over-stad-i-italien/

Världen

Motordelar från Norwegian-plan föll över stad i Italien

Plan från Norwegian vid Arlanda. Foto: Johan Nilsson/TT

Tolv hus och 25 bilar i den italienska staden Fiumicino, i utkanten av huvudstaden Rom, träffades av motordelar från ett Norwegian-plan under lördagen. 

Invånarna beskriver händelsen som en hagelstorm över staden. Inga personskador har rapporterats.

Flyget lyfte från Fiumicino klockan 16.30 och var på väg till Los Angeles. Ombord på planet, en Boeing 787, fanns 298 passagerare. Några minuter efter start tvingades flygplanet att vända tillbaka till flygplatsen. Orsaken var ett tekniskt problem med planets motor. 

I staden Fiumicino vittnar invånarna en kvart efter att planet lyft, om delar på mellan fem och tio centimeter som fallit över gatorna. Inga personer har skadats men minst 25 bilar och tolv bostäder rapporteras ha fått skador av delarna som föll från 400 meters höjd, enligt uppgifter från kommunen. 

– Motordelarna orsakade skador på bilar, hus, tak och andra föremål i människors trädgårdar, säger en talesperson för myndigheten för civilt skydd till Euronews.

https://twitter.com/ilmessaggeroit/status/1160237008633118722?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1160237008633118722&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.bdn.dex.nu%2Fedit%2F502c4e7a-e80a-41f6-a955-397f42392999

Passagerarna kunde lämna planet oskadda efter landningen i Fiumicino där de möttes av räddningspersonal. Den nationella myndigheten för flygsäkerhet har inlett en utredning av händelsen och inspektörer skickades till flygplatsen efter landning för att undersöka flygplanets motor. 

I ett uttalande från Norwegian bekräftar de att det uppstått tekniska problem med det berörda flygplanet.  

”Vi arbetar aktivt med Aeroporti di Roma och de italienska myndigheterna i utredningen. På grund av detta kan vi inte kommentera ytterligare de specifika aspekterna av denna händelse”, skriver de i ett pressmeddelande. 

Flyg DY7115 fick återvända till flygplatsen i Fiumucino bara en kvart efter start.

Fiumicinos borgmästare Esterino Montino kommenterade händelsen på Facebook, där han kritiserar avtal som tillåter flygplanen att flyga lågt över stadens bostadsområden. 

”Isola Sacra och Fregene hamnar i startbanan för de plan som passerar, alltså mycket nära husen som riskerar att råka ut för händelser likt den som skedde i dag”, skriver han och kräver att avtalen ska omförhandlas.