Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Motvind för Morales

Kvinnor från ursprungsbefolkningen samlas till stöd för Evo Morales. Innan han blev president – för tio år sedan – behandlades ursprungsbefolkningen som andra klassens medborgare.
Kvinnor från ursprungsbefolkningen samlas till stöd för Evo Morales. Innan han blev president – för tio år sedan – behandlades ursprungsbefolkningen som andra klassens medborgare. Foto: Juan Karita

Rio de Janeiro. För första gången på tio år riskerar Evo Morales att förlora vid valurnorna i Bolivia. I dag, söndag, kan oppositionen vinna folkomröstningen som annars skulle ge presidenten chansen att bli omvald till 2025.

Det osäkra läget har gjort Evo Morales anhängare så desperata att de under den sista kampanjdagen i onsdags gick till attack mot borgmästarkontoret i miljonstaden El Alto. Tidigare har El Alto varit ett av Morales starkaste fästen, men vid förra kommunvalet vann oppositionen makten i förorten som vuxit sig större än huvudstaden La Paz. Som hämnd satte ett gäng unga anhängare till Morales parti borgmästarkontorets bottenvåning i brand. Sju personer dog och 18 skadades. Attacken beskrivs som ett politiskt attentat och minskar Morales chanser att vinna på söndag.

– Det är fasansfullt. I storstäderna har Morales stöd minskat till 28 procent av väljarna, säger Diego Ayo, statsvetare vid San Andrés-universitetet i La Paz.

Han menar att Evo Morales framgångsvåg håller på att ebba ut.

– När Morales blev president för tio år sedan var det kaos. Han ordnade upp problemen och förbättrade livet för de flesta. Nu är vi tillbaka på ruta ett. Allt är ett kaos igen, säger Diego Ayo till DN.

Vad som förändrats, menar han, är att urfolksledarens parti MAS blivit maktfullkomligt och korrupt.

Evo Morales har stöd av Ecuadors president Rafael Correa som ingår i den vänstervåg som håller på att ebba ut i Latinamerika. Efter att oppositionen vunnit makten i parlamentet i Venezuela och affärsmannen Mauricio Macri blivit Argentinas nya president är det endast i Nicaragua som en sittande vänsterpresident kan bli återvald på hela kontinenten.

– De politiska idéerna finns inte längre. Nu handlar allt om frustration och hat, säger statsvetaren Diego Ayo.

Oppositionen i Bolivia har inte heller bidragit till att förbättra det politiska klimatet, menar han.

– Allt har blivit polariserat, säger statsvetaren.

Under Morales tio år vid makten har han lyft självförtroendet hos ursprungsbefolkningen som utgör nästan 60 procent av befolkningen, men som tidigare behandlats som andra klassens medborgare. Morales har begravt apartheidstaten och fördelat inkomsterna från landets naturresurser bättre, men makten över landet är lika koncentrerad som förr, om inte ännu mer.

Fakta. Vill ändra grundlagen
Evo Morales

Folkomröstningen handlar om att ändra grundlagen så att det tillåts att bli vald för en fjärde mandatperiod. Morales nuvarande mandatperiod sträcker sig fram till 2019.

På landsbygden är stödet för Morales fortfarande intakt och enligt opinionsundersökningarna kan ja-sidan få 40 procent av rösterna, men ingen undersökning visar att Morales får över hälften av rösterna, vilket krävs för att vinna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.