Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mubaraks löften dämpar inte vreden

Mubaraks tal till folket i natt tycks inte ha dämpat känslorna på gatan. Kanske har det ytterligare spätt på missnöjet bland demonstranterna, enligt bedömare.

”Det har aldrig handlat om regeringen, för Guds skull. Det är du (Mubarak) som måste bort. Det du gjort mot folket är nog!” utbrast en demonstrant efter den egyptiska ledarens tal, enligt Reuters.

Hosni Mubarak erbjöd i sitt tal en kraftig piska och en modest morot, konstaterar Reuters. Piskan består i de stridsvagnar som rullar in i de egyptiska storstäderna. Moroten består i åtgärder för att hjälpa de fattigaste ekonomiskt och vaga löften om politiska reformer.

Egyptierna har hört sådana löften förr. Men när de ger sig ut på gatorna i dag kommer de att stå inför gevärsmynningar snarare än vattenkanoner.

– Vi får se hur folket reagerar, men jag tror inte alls att det är tillräckligt. Jag vågar inte gissa hans (Mubaraks) chanser till överlevnad. Vi är verkligen inne på okänt territorium, säger experten på politisk riskbedömning Anthony Skinner till Reuters.

Hur USA agerar kan vara avgörande för händelseutvecklingen, eftersom supermakten är Egyptens viktigaste allierade i omvärlden och ger stora mängder stöd.

Washington Post skriver i en ledare att det ”vore farligt att anta att det upprörda folket kommer att låta sig bevekas av några löften som Mubarakregimen ger” och riktar hård kritik mot att vicepresident Joe Biden ifrågasatt om protesterna är legitima.

I stället för att uppmana en förstelnad ledare att genomföra reformer borde USA nu i stället förbereda för ett fredligt maktövertagande av en oppositionell plattform, inklusive frontfiguren Mohamed ElBaradei, som nu uppges sitta i husarrest, tycker Washington Post.

”Och den amerikanska administrationen borde tala om för den egyptiska armén att ett våldsamt undertryckande av resningen innebär att relationen med USA bryts.”

På Twitter avfärdas Mubaraks tal allmänt av de tusentals användare som trafikerar mikrobloggen under sökordet #Egypt. Många av de egyptiska twittrare som ännu når ut får förmodas ha använt alternativa elektroniska vägar, eftersom regimen stängt internet. Här är några reaktioner:

”Folk begär en regimförändring, inte en förändring i regimen.”

”Demonstranterna trotsar utegångsförbudet.”

”Om militären börjar skjuta är det slutet för Mubarak.”

En del kommenterar farhågorna för att Muslimska brödraskapet ska ta ledningen över revolten:

”Ungdomen leder det här upproret, och ingen tar över ledningen från oss.”

 ”Regeringen skyller på Muslimska brödraskapet, inte på 30 år av förtryck.”

En twittrare kommer med en varning i form av ett citat från John F Kennedy: ”De som gör fredlig revolution omöjlig gör våldsam revolution oundviklig”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.