Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mubaraks vice varnar för kaos

USA manar åter Egypten att omedelbart avskaffa undantagslagarna och genomföra demokratiska reformer. Men den egyptiska vicepresidenten Omar Suleiman varnar för att det skulle kunna leda till kaos.

Suleimans uttalanden refereras av statliga medier efter det att demonstranter på tisdagen samlades till några av de mest omfattande massprotesterna hittills under revolten. De revolterande kräver att president Hosni Mubarak och regeringen avgår samt att det genomförs demokratiska reformer.

Mubarak har gått med på en rad eftergifter sedan protesterna startade i spåren av revolten i Tunisien, där presidenten tvingades fly till Saudiarabien. Men han sitter envist kvar och vicepresidenten Suleiman talar sig varm för "dialog och förståelse" som "den första vägen att uppnå stabilitet i landet och få ett fredligt slut på krisen".

– Den andra, alternativa vägen, skulle vara en kupp, och vi vill undvika det, säger Suleiman som också gör klart att regimen inte har för avsikt att ge upp.

Suleiman, tidigare chef för Egyptens säkerhetstjänst, varnar även för "civil olydnad". Han menade att uppmaningarna till sådan är "extremt farligt för samhället".

– Vi tolererar det absolut inte.

Vad Suleiman avser med civil olydnad preciserades inte.

Tusentals protesterande fortsatte natten till onsdagen att sova under plastskynken på Befrielsetorget (Tahrir-torget) i centrala Kairo. Armén, som beordrades dit efter upploppen runtom i landet den 28 januari, har hittills inte försökt att skingra dem.

– Vi höll tyst i alla dessa år, men nu har ni talat! Det är inspirerande, det är en pånyttfödelse, säger en man i 60-årsålden till folket på torget.

Suleiman å sin sida skyller "satellitkanaler" för att ligga bakom det stora antalet protesterande på torget. Han tycker att tv-kanalerna "förolämpar och förminskar Egypten" och gör att "medborgare tvekar att gå till jobbet".

Vicepresidenten har redan avverkat flera möten med representanter för några av oppositionspartierna, inklusive det mäktiga Muslimska brödraskapet. Däremot har han hittills inte träffat några av grupperna bland gatudemonstranterna för att skissa planer på en övergång till demokrati.

USA:s vicepresident Joe Biden talade i tisdags med Suleiman på telefon. Då upprepade Biden USA:s krav på "omedelbar och "oåterkallelig" politisk förändring samt en breddning av dialogen med oppositionen, enligt Vita huset.

Biden upprepade också de amerikanska kraven på att Egypten omedelbart avskaffar de gällande undantagslagarna, som i maj i fjol förlängdes i ytterligare två år. Enligt Washington ger lagstiftningen Egyptens regim makt att begränsa grundläggande fri- och rättigheter.

al-Qaida-gruppen Islamiska staten Irak uppmanar de protesterande i Egypten att utkämpa jihad och arbeta för att skapa en regim, baserad på muslimsk lagstiftning, meddelar amerikanska organisationen Site som följer islamisters aktiviteter på internet.

Uttalandet, postat i ett jihadistforum på internet den 8 februari, tycks vara den första reaktionen på protesterna i Egypten från någon grupp som ingår i al-Qaidas nätverk, enligt Site.

Enligt uttalandet, som riktar sig till de protesterande massorna, har "marknaden för jihad" öppnats i Egypten där nu också "martyrskapets dörrar" öppnat.

Gruppen manade egyptierna att strunta i sekulära och demokratiska vägar samt "rutten hednisk nationalism".

"Ert jihad", hette det i uttalandet, är stöd för islam, de svaga och förtryckta i Egypten samt för "ert folk i Gaza och Irak" och för alla muslimer som "berörts av den egyptiska tyrannens förtryck och hans herrar i Washington och Tel Aviv", hette det i en tolkning av den arabiska texten som Site tillhandahöll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.