Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mueller granskar ryska oligarkers stöd till Trump

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: Charles Dharapak/AP

När den ryske oligarken landade med sin privatjet fick han sin elektroniska utrustning genomsökt av den särskilda åklagaren Robert Muellers team. Dessutom har minst två andra ryska oligarker frågats ut i Rysslandsutredningen, rapporterar CNN. 

Syftet är att reda ut om de har försökt påverka det amerikanska presidentvalet genom bidrag till Donald Trump. 

Den särskilde åklagaren Robert Muellers team har börjat fråga ut flera ryska oligarker i samband med Rysslandsutredningen. CNN rapporterar hur Robert Muellers team har stoppat en icke namngiven rysk oligark när han landade i New York. Teamet ska då ha genomsökt mannens elektroniska utrustning när hans privatjet landade på flygplatsen. 

En annan rysk oligark har också stoppats av samma team när han nyligen reste till USA, men i det fallet är det oklart om han också fick sin utrustning genomsökt. Dessutom har Muellers utredare gjort en informell begäran om att fråga ut en tredje rysk oligark, som dock inte har gjort några resor till USA på sistone, enligt tv-kanalen. 

Tillvägagångssättet beskrivs som ett tecken på att Robert Muellers utredare använder en ”aggressiv taktik”: 

”Åklagare och utredare gillar överraskningsmomentet som gör att man kan få mer instinktiva svar. Överraskning är avgörande för sådana genomsökningar för man vill inte att någon ska radera saker i sin telefon”, säger Daniel Goldman, en före detta federal åklagare, till CNN. 

Åtgärderna mot de ryska oligarkerna är en del av Rysslandsutredningen, som har till syfte att utreda eventuellt samröre mellan Ryssland och Trumpkampanjen i samband med presidentvalet 2016. Enligt CNN undersöker nu den förre FBI-chefen Robert Mueller – som i maj förra året utsågs till att utreda frågan – och hans utredare hur rika ryssar kan ha slussat pengar direkt eller indirekt till Donald Trumps kampanj och installationsprocess. 

Läs mer: Tidigare FBI-chef ska utreda rysskoppling 

Flera personer i Donald Trumps närhet har sedan Trump tog över presidentposten den 20 januari 2017 visat sig ha olika typer av kopplingar till Ryssland. Redan inom en månad, i mitten av febuari 2017, fick Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgå från sin post. Anledningen var då att det hade kommit ut att han hade haft kontakter med den ryske FN-ambassadören Sergej Kisljak vid flera tillfällen men ljugit om detta, vilket DN rapporterade om.

Läs mer: Flynn avgår efter kontakter med Ryssland 

Även USA:s nuvarande justitieminister Jeff Sessions har haft möten med Ryssland som han vid minst två tillfällen har undvikit att berätta om. 

– Jag känner inte till några sådana aktiviteter. Jag har ombetts att hoppa in i de där sammanhangen en eller ett par gånger och jag har inte haft någon kommunikation med ryssarna, svarade Sessions på en fråga från den demokratiska senatorn Al Franken under ett senatsförhör.

Robert Muellers utredning startade sommaren 2017 och har sedan dess lett till flera åtal, bland annat mot Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort och hans högra hand Rick Gates. Åtalet kom i slutet av oktober och DN rapporterade om hur de båda då anklagades för bland annat konspiration mot USA, pengatvätt gällande miljonbelopp, falskt vittnesmål och brott mot registrering av utländska representanter. 

Donald Trump förnekade vid tillfället att Trumpkampanjen skulle ha haft några otillåtna kopplingar till Ryssland. 

– Den verkliga maskopiskandalen har allt att göra med Clintonkampanjen, sade Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders då. 

Åtalet mot Paul Manafort och Rick Gates utökades senare med ytterligare 32 åtalspunkter, och det stod då också klart att Manafort anklagas för att ha tvättat cirka 30 miljoner dollar. Han förnekade dock skuld även till de nya åtalspunkterna – men Rick Gates har erkänt sig skyldig i utbyte mot att få straffrabatt, vilket DN rapporterade om i början av mars 2018

Läs mer: Källor: Trump-medarbetare erkänner brott 

– Jag hade hoppats att min vän och affärskompanjon hade fortsatt hävda sin oskuld, sade Paul Manafort då. 

Rysslandsutredningen har också i början av april lett till att en person har dömts till fängelse. Detta gäller den nederländske advokaten Alex van der Zwaan som har erkänt att han har ljugit under ett förhör med Muellers utredare. Straffet blev då 30 dagar i fängelse och cirka 170.000 kronor i böter. Enligt Politico är Alex van der Zwaan gift med dottern till en av Rysslands rikaste män German Khan. Det finns dock inga uppgifter på att German Khan skulle vara en av de män som Robert Muellers team nu har frågat ut. 

Läs mer: Mueller åtalar advokat för lögner om Trumpmedarbetare 

Alex van der Zwaan har tidigare också arbetat för en juristfirma som tog fram en rapport för Ukrainas ryssvänliga regering under president Viktor Janukovytj, och som beskrivs ha rentvått presidenten från att ha legat bakom fängslandet av rivalen till presidentposten, Julia Tymosjenko. Robert Muellers intresse av Alex van der Zwaan kopplas till att Donald Trumps förre kampanjledare Paul Manafort hjälpte till med rekryteringen till de personer som skulle skriva den omstridda rapporten – och som den ukrainska regeringen sedan betalade minst en miljon dollar för, vilket DN rapporterade om

Läs mer: Särskild åklagare – så funkar det 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.