Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mugabe firade för miljoner trots att hungersnöd hotar

Zimbabwes president Robert Mugabe firade på lördagen sin 92-årsdag med en storslagen fest samtidigt som torka plågar stora delar av landet. Presidenten gjorde sedvanliga utfall mot västvärlden men använde även födelsedagstalet för att försöka läka såren i regeringspartiet Zanu PF.

Robert Mugabe har styrt sitt Zimbabwe sedan självständigheten 1980 och är vid 92 års ålder den äldsta sittande statschefen i världen.

På lördagen samlades uppemot 50 000 personer vid nationalklenoden Stora Zimbabwe, en fornlämning från medeltiden som gett landet dess namn, för att fira den kontroversiella ledaren.

En lång rad partifunktionärer och gästande politiker från grannländerna i södra Afrika höll tal under ihållande regn och blåsorkestrar ackompanjerade dansgrupper från landets alla hörn.

Strax efter lunchtid var det så dags för den åldrande despoten att inta podiet, som flyttats så att Mugabe skulle ha en kortare väg att gå. Han har vid tre tillfällen under det senaste året snubblat framför kamerorna, vilket satt fart på spekulationer om ledarens hälsa.

Men Mugabe motbevisade alla tvivlare genom att med närvaro hålla ett en timme långt anförande, till största delen utan att titta ned i sina papper.

– Stora Zimbabwe är platsen som vårt älskade land tagit sitt namn från. Som ni ser är det byggt av berget, orubbligt, och det symboliserar den panafrikanska tanken, sade Mugabe om valet av festplats.

Han tackade de många tillresta för engagemanget och ägnade inledningen åt att presentera sin familj och regeringspartiet Zanu PF:s höjdare.

Många av dem som flankerade Mugabe på podiet, däribland hans 42 år yngre hustru Grace och vicepresidenten Emerson Mnangagwa, utkämpar just nu en strid om vem som ska efterträda honom. Utan att peka ut någon särskild valde Mugabe att mana partiet Zanu PF till enighet.

– Splittring är inte en del av vårt parti. Vi har alltid varit en plattform för diskussioner och det finns alltid möjlighet att ställa idéer mot varandra. Och vi ska förbli enade och använda rätt kanaler för att lösa våra problem, sade Mugabe som lyckades lägga skulden för regeringspartiets interna strider på västvärlden.

– USA och Storbritannien har på sitt vanliga listiga sätt gett stora summor pengar till vissa individer som skapar splittring, sade han.

Foto: Erik Esbjörnsson

Foto: Erik Esbjörnsson.

Därefter fortsatte utfallen mot väst och helt utan anledning gjorde han ett plötsligt instick om hbt-personer, en grupp som länge utsatts för attacker av ledaren.

– De där så kallade gaypersonerna, de har ingen plats i vårt samhälle. Bistånd villkoras ofta mot att man måste acceptera dem och då säger vi hellre nej till bistånd, sade presidenten.

Men han tvingades erkänna att Zimbabwe faktiskt fått hjälp utifrån under den pågående torkan som orsakats av väderfenomenet El Niño. Tre miljoner människor hotas av svält i landet efter att majsskörden utplånats vilket också gjort att födelsedagsfirandet fått massiv kritik.

Budgeten för årets fest motsvarar runt sju miljoner kronor. Men samma belopp, skriver tidningen Zimbabwe Independent på nyhetsplats, hade räckt till en månadslön för över 2 100 statsanställda enligt den lagstadgade minimilönen på 3 250 kronor. Tidningen räknar också ut att pengarna hade räckt till 2 700 ton majs, något som är en akut bristvara just i provinsen Masvingo där festligheterna hålls.

Totalt hotas tre miljoner av hungersnöd.

Fakta. Robert Mugabe har regerat i 36 år

Robert Mugabe, född 1924, var en hyllad frihetskämpe som stred mot det vita styret i Rhodesia. Efter ett inbördeskrig på 1970-talet fick landet sin självständighet från Storbritannien 1980 och Mugabes parti Zanu PF tog över makten efter de första fria valen samma år. Mugabe styrde först som premiärminister och blev 1986 landets president. Med ett maktinnehav på 36 år är han en av de längst regerande ledarna i Afrika.

Mugabe har med åren blivit alltmer kontroversiell, i synnerhet sedan millennieskiftet då vita jordägares mark tvångsövertogs av staten, inte sällan med våld.

Västvärlden har infört sanktioner mot Zimbabwe vilket har drabbat landet hårt - men inom partiet och bland dess anhängare har Mugabe ett stort stöd. Det riktiga hotet mot partiet kommer att komma efter hans bortgång, då frågan om vem som ska efterträda honom måste lösas.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.