Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Munkar brände sig till döds i Tibet

En tibetansk munk avled och en annan skadades allvarligt när de tände eld på sig själva utanför ett tempel i Lhasa, i ännu en protest mot de kinesiska myndigheterna.

Händelsen utanför Jokhang-templet i söndags är den första som inträffat i själva Lhasa under den våg av självbränningar som utförts av tibetaner de senaste åren.

– Det här är den första händelsen av större betydelse på fyra år. Det är ett stort bakslag för myndigheterna, sade Tibet-experten Robbie Barnett vid Columbia-universitetet i New York till nyhetsbyrån AFP.

– Det här kan få väldigt allvarliga följder för de kinesiska myndigheterna och tyder på att rörelsen sprider sig bland tibetanerna, sade han till Reuters.

Sedan mars i fjol har över 30 tibetaner tänt eld på sig, varav drygt 20 med dödlig utgång, runt om i landet. Endast ett av de tidigare fallen har inträffat i Tibet.

Nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar att den munk som omkom i söndags kom från provinsen Gansu medan den överlevande kom från Sichuan — den provins där de flesta av självbränningarna hittills har inträffat.

Enligt invånare i Lhasa och aktivistgrupper utanför Tibet har händelsen följts av ytterligare skärpt säkerhet, gripanden och poliskontroller på gatorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.