Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mursi segrare i historiskt val

Stora utmaningar väntar för Egyptens tillträdande president Muhammad Mursi efter segern i det historiska presidentvalet. ”Jag är alla egyptiers president”, sade han i ett tal till nationen.
 

Tiotusentals jublande supportrar slöt upp i det största firandet på Tahrirtorget sedan förre presidenten Hosni Mubaraks fall efter att valkommissionen under söndagen meddelat att det Muslimska brödraskapets Muhammad Mursi blir Egyptens förste demokratiskt valde president.

– Det här är en pånyttfödelse för Egypten. Makten lämnas över till en civil president, sade en av Mursisupportrarna på torget, Ahmed Shabrawi, till AFP.

Förenade Arabemiraten, Irak, Kuwait, Storbritannien, Frankrike och Palestina gratulerade Mursi till segern. USA kallade valet en "milstolpe", och Israel meddelade att de respekterar valresultatet. Carl Bildt twittrade en gratulation till Mursi.

Mursi tackade martyrerna från den arabiska våren och sade att "revolutionen fortsätter" i sitt tal som sändes på egyptisk tv sent på söndagen. Han manade till enighet och sade att han är "alla egyptiers president".

Men Mursis knappa seger, med 51,73 procent av rösterna, över motståndaren Ahmed Shafiq, visar på ett polariserat Egypten. Segern är enligt Per Jönsson på Utrikespolitiska Institutet, ett bittert bokslut för demonstranterna och revolutionärerna under den arabiska våren i fjol.

– Det är helt andra krafter som har vunnit på revolten i Egypten. Den ena är Muslimska brödraskapet, som redan i parlamentsvalet visade sig vara den mest organiserade politiska kraften i Egypten. Den andra är den egyptiska militären, säger Jönsson.

– Den revolution som ägde rum var mycket av en ungdomsrevolt. Men rösträtt har även de äldre och det är det som återspeglas i resultatet här, säger Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, om valresultatet.

Jan Hjärpe tror på en demokratisk utveckling av demografiska skäl. Han säger Mursi säkert inser att den stora generationen unga egyptier menar allvar med kraven på demokrati och mänskliga rättigheter.

Mursi måste nu ta itu med ekonomiska frågor som arbetslösheten och de stora orättvisorna, som snarare än ideologiska åsiktsskillnader ledde till revolten, enligt Jan Hjärpe.

Regionalt tror Per Jönsson tror inte att segern betyder särskilt mycket, men en viktig förändring blir att USA nu förlorat sin viktigaste allierade i arabvärlden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.