Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Musa har försökt ta sig till Europa 12 gånger

25-årige Musa är tillbaka i Istanbul efter tolv misslyckade försök att ta sig över Medelhavet. Nu hoppas han hinna ut ur Turkiet innan han grips.
25-årige Musa är tillbaka i Istanbul efter tolv misslyckade försök att ta sig över Medelhavet. Nu hoppas han hinna ut ur Turkiet innan han grips. Foto: Jonas Lindkvist

Sju gånger misslyckades 25-årige Musa från nordöstra Syrien att fly över havet. Och fem gånger försökte han göra samma resa landvägen. Nu är han tillbaka i Istanbul, men han har inte gett upp drömmen om att ta sig till Europa. Helst till Sverige.

Vi möter Musa på det stora torget i Aksaray, en stadsdel som sedan länge varit känd som en magnet för flyktingar, prostituerade och människosmugglare.

Och nu har det blivit en samlingsplats för en del av de över två miljonerna flyktingar från krigets Syrien som har kommit till Turkiet, av vilka en bråkdel har lyckats ta sig vidare till EU.

Kring den stora fontänen mitt på torget hänger mestadels unga män, men också barnfamiljer med sina tillhörigheter samlade i en resväska. De väntar och väntar, på ett snabbt påhugg, eller att någon ska dyka upp med ett dyrt förslag om en enkel biljett till Europa.

Musa är en av dem som väntar. Han lämnade sitt hem i Qamishli i nordöstra Syrien för fyra år sedan. Det var i början av inbördeskriget, och hans bror hade gjort värnplikt i den syriska armén. Brodern var placerad i Damaskus, men när han tvingades att skjuta på civila syrier deserterade han och tog sig sedan till Turkiet.

– Då kom militären hem till oss och hotade med att om min bror inte återvände skulle de ta mig till armén. Då flydde jag också, och tog mig till Izmir, berättar Musa över en kopp hett te på ett kafé vid Aksaray.

Där fanns redan brodern, och de arbetade på restauranger 15 timmar per dygn. För ett år sedan lyckades hans bror ta sig till Grekland, över havet. Nu är han i Tyskland.

Foto: Jonas Lindkvist

Foto: Jonas Lindkvist

Drömmen för Musa är att klara samma sak. Att EU:s gränser är på väg att bli svårare att forcera, med nya kvotsystem, taggtrådsstängsel, trakasserier av nyanlända och tillfälliga uppehållstillstånd är inget han bryr sig speciellt mycket om.

– Ja, de påstår det. Men oavsett om de försöker sätta stopp i Serbien eller Ungern finns det alltid öppningar att ta sig igenom.

Musa har utan framgång försökt att komma vidare ett dussin gånger. Några gånger under kaotiska och dramatiska former. Vid försöken landvägen togs han av grekisk polis som tog hans mobil och pengar och han skickades tillbaka in i Turkiet.

Två gånger greps han av turkisk polis, och en gång av kustbevakningen på havet utanför Izmir. Varje gång hade han anlitat människosmugglare.

– Den senaste gången var det en berusad man som tog oss ombord på en båt. Det var mitt i natten och syriern som körde båten visste inte vilken väg han skulle köra. Vi kom ingen vart, sjön var hård och vågorna flera meter höga. Då gick motorn sönder.

Till slut kom turkisk polis och kustbevakning, och alla ombord greps. Musa fråntogs sin flykting-ID och fick ett papper där det stod att han måste lämna Turkiet inom 30 dagar.

– Om de tar mig nu kommer de att sätta mig i fängelse. Men jag kommer definitivt att hinna ut innan dess.

Fakta.

Av de över 4 miljoner som har flytt från krigets Syrien har Turkiet tagit emot över 2 miljoner flyktingar. Omkring en tredjedel av dem lever i ett 20-tal läger nära den syrisk-turkiska gränsen. Övriga är spridda över västra Turkiet, majoriteten i Istanbul.

De har inte fått flyktingsstatus, utan enbart tillfälligt skydd. Men de har formellt rätt till hälsovård och utbildning och rätt att ansöka om arbetstillstånd. Mörkertalet är stort, och en bedömning är att en tredjedel av flyktingarna befinner sig i Turkiet utan att vara registrerade någonstans.

Den vanligaste resvägen till EU för flyktingar är via Turkiet och Medelhavet. Sedan början av oktober har över 430 människor drunknat i sina försök att ta sig från Turkiet till Grekland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.