Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Museibesök ska tvätta bort Le Pens bruna stämpel

”Varje generation ser historien med sin egna ögon”, säger ledaren för franska Nationella fronten, Marine Le Pen, som i veckan besökte museet över andra världskriget i Caen.
”Varje generation ser historien med sin egna ögon”, säger ledaren för franska Nationella fronten, Marine Le Pen, som i veckan besökte museet över andra världskriget i Caen. Foto: CHARLY TRIBALLEAU

När Marine Le Pen kliver in på museet över andra världskriget i Caen är syftet att tvätta bort den bruna stämpel hennes parti Nationella fronten dras med. Nationella fronten ser ut att mångdubbla sina mandat i EU-parlamentet och bli ett av extremhögerns största partier.

– På den här väggen förklarar vi hur en systematisk utstötning av vissa medborgare tog form och hur det sakta men säkert lade grunden till ett totalitärt samhälle, säger museiguiden.

I montern bredvid i den dunkla salen sitter gula judestjärnor i tyg fastnaglade.

Den franska extremhögerns ledare, Marine Le Pen, säger ingenting. Hon bara nickar och lyssnar.

En timme innan rundvandringen börjar suckar museidirektören Stéphane Grimaldi djupt. Han är besvärad av Marine Le Pens besök.

På le Mémorial i Caen, några kilo­meter från invasionsstränderna i Normandie, gör man allt för att öka förståelsen mellan folken i Europa, förklarar han för DN. Här visar man pedagogiskt upp alla aspekter av andra världskriget; befrielsen från nazismen och fascismen, krigets hemskheter, morden på romer och Förintelsen. På väggen ovanför museidirektören står det i stora bokstäver ”Den 6 juni 1944 stupade över 10 000 unga soldater på Normandies stränder för allas vår frihet”. På franska, engelska och tyska.

Marine Le Pens stab varslade honom om partiledarens besök fyra dagar i förväg.

– Det enda jag kan säga är att när Marine Le Pen kommer hit så stiger hon in i ett hus som till hela sitt väsen är djupt europeiskt. Det här museet är ägnat åt den historiska sanningen om det andra världskriget och Förintelsen. Mer än så kan jag inte säga utan att det blir politik av det, säger Stéphane Grimaldi.

Nationella frontens grundare, Jean-Marie Le Pen, pappa till Marine Le Pen, kallade på 1980-talet Förintelsen för en detalj i andra världskrigets historia. Och Nationella fronten har trots försök till vårstädning i leden fortfarande många antisemiter och nazist­beundrare bland sina anhängare.

Det ligger partiet i fatet.

Marine Le Pen vill bilda en egen grupp i EU-parlamentet med högerextrema/populistiska partier efter EU-valet. Men populistiska Ukips ledare i Storbritannien har sagt att de vägrar att gå till sängs med Nationella fronten. Antisemitismen sitter i deras arvsmassa, har partiledaren Nigel Farage sagt.

– Det var mycket sårande av Nigel Farage att säga så om oss. Han låter oss utstå samma smutskastning som hans eget parti har varit offer för. Det handlar om rent röstfiske, säger Marine Le Pen till DN.

Men anser du, till skillnad från din pappa, att Förintelsen var en cent­ral del av det andra världskriget?

– Ja, och det har jag redan sagt åtskilliga gånger. Men varje generation ser historien genom sina ögon, svarar Marine Le Pen.

Nationella fronten väntas slå alla rekord i årets EU-val. Frankrike är det land i EU som, näst Tyskland, skickar flest folkvalda till EU-parlamentet: 74 stycken. Med mellan 22 och 24 procent i opinions­undersökningar hoppas Nationella fronten få mellan 15 och kanske 20 ledamöter invalda. Prognoserna tyder på 21.

I sitt förstamaj-tal utpekade Le Pen Frankrikes folkvalda ledare som förrädare och åsnor. De ställdes mot det franska folket som beskrevs som lejon. Asylsökande från kriget i Syrien är, enligt Le Pen, farliga islamister som bör hållas utanför Europa. Ukrainakonflikten är provocerad av USA och bör helst lösas i samarbete med Ryssland.

På trottoaren utanför museet hejar taxichauffören, Christèle Durand på:

– Marine Le Pen behövs för att slå näven i bordet för allt som inte fungerar i dag; jobb till exempel. Dessutom så är hon och hennes systerdotter Marion (även hon politiker) inte alls som pappa Le Pen. Det är väl för att visa det som hon kommer hit i dag. Det gör hon rätt i, säger Christèle Durand.

Nationella fronten bildades 1972

Nationella fronten bildades 1972 av Jean-Marie Le Pen. Hans dotter Marine Le Pen tog över ordförandeposten 2011.

Partiet ökade kraftigt i popularitet under 1980-talet. I senaste presidentvalet fick Marine Le Pen 17,9 procent av rösterna. I senaste parlamentsvalet fick man 13,6 procent. Partiet har också tre mandat i Europaparlamentet och ökade kraftigt i franska lokalvalet i våras.

Nationella fronten har allt­sedan bildandet betraktats som ett extremt parti präglat av antisemitism, främlingsfientlighet och nationalism. Partiet vill att Frankrike lämnar EU. Marine Le Pen har sedan hon tog över ledningen velat förändra bilden av partiet till mindre extremt.

Partiet vill bilda en egen grupp av högerextrema partier inom EU-parlamentet. Marine Le Pen utesluter inte samarbete även med extremvänstern, med ”rörelser som försvarar nationernas suveränitet”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.