Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Museveni håller hårt i makten när yngsta folket går till val

Kampala. Yoweri Museveni har styrt Uganda i 30 år och försöker i årets val förlänga sitt maktinnehav med ytterligare fem år. I landet som har världens yngsta befolkning är ordet maktskifte bara ett teoretiskt begrepp och tre av fyra har aldrig levt under någon annan ledare.

De syns inte så mycket på de större gatorna men i slumområdenas trånga gränder är det barnen som dominerar. Springandes efter rullande cykelfälgar och mopeddäck – denna universella leksak – eller snörvlande i knät på sina mödrar eller mostrar, väninnor och andra som för tillfället förbarmat sig över dem.

Barn, barn, barn. Uganda har med en medianålder på drygt 15 år den yngsta befolkningen i världen, jämte västafrikanska Niger. Det innebär, enligt 2014 års folkräkning, att varannan invånare är under 15 år. Tre av fyra är födda efter 1986, året då den sittande presidenten Yoweri Museveni tog makten efter ett inbördeskrig som blev företrädaren Milton Obotes fall.

I årets val siktar Museveni på att förlänga sitt maktinnehav med ytterligare fem år och allt tyder på att han kommer att lyckas. I Uganda är ordet maktskifte ett teoretiskt begrepp som få har någon reell erfarenhet av.

– Jag är ju en av de äldsta här i kvarteret och jag är bara 25. När jag föddes hade han redan styrt i fem års tid, säger Walter Akeba som bor i stadsdelen Kitintale i sydöstra delarna av huvudstaden Kampala.

Nyss har en pickup som överlastats med högtalare kört genom gränderna och pumpat ut ett budskap för den ständige utmanaren Kizza Besigye, vars politiska gärning kan jämföras med Sisyfos kamp. Vart femte år har Besigye lyckats knuffa upp stenen, uppbackad av miljoner oppositionsanhängare, men på något vis faller den alltid tillbaka när valresultatet står klart.

– Alla vet att Besigye vann förra valet. Men Museveni vägrar att lämna stolen. Han fuskar, säger Walter Akeba.

Akeba oroar sig för hur det ska gå för alla barn som växer upp i Uganda.

– Titta på gårdsplanen där ute. De är alla vuxna om fem till tio år och redan har vårt skolsystem kollapsat. På pappret är grundskoleutbildning gratis men rektorerna och lärarna kräver ofta att föräldrarna betalar informella skolavgifter på flera hundra kronor per termin och barn. Min fru Stella är utbildad lärare men har inget jobb, säger han.

Själv kunde Walter Akeba inte fullfölja sin skolgång. Han kommer från staden Lira i norra Uganda där rebellrörelsen LRA, under ledning av den ökände Joseph Kony, terroriserat civilbefolkningen lika länge som Museveni styrt landet.

– De attackerade min by och dödade mina föräldrar och mina syskon. Jag lyckades fly till en näraliggande stad och gick ombord på bussen mot Kampala – jag ägde bara de kläder jag bar– och kom hit till Kitintale, berättar han.

Säkerhetsaspekten har varit ett trumfkort för Museveni under många år. Han har kunnat peka på sin militära bakgrund och förklara att han behövs för att hantera LRA i det oroliga norr. Krig i grannlandet Kongo, attacker från islamistmilisen al Shabaab – Museveni har varit den starke man landet behöver, lyder resonemanget. Längre tillbaka i tiden har han pekat på företrädarna Milton Obote och Idi Amin. Men det är lätt att framstå som god i jämförelse med två av de värsta ledarna i Afrikas nutidshistoria.

Allt detta ligger långt bakåt i tiden för dagens unga ugandier vilket har tvingat den 71-årige ledaren att anta rollen som en landsfader som förtjänar sitt folks tacksamhet. Samtidigt som han öser ut pengar och allmosor ur både parti- och statskassan.

– Han delar ut kor och plogar men så fort valet är över är det samma gamla visa. Inget händer, säger Akeba.

På samma sätt som boende vid en flygplats sällan hör planen har Walter Akeba vant sig vid ljudet från gårdsplanen. Där byggdes för sju år sedan den första skateboard-parken i Östafrika, av en ugandisk och en sydafrikansk åkare. Projektet har blivit världskänt och tunga namn inom sporten har donerat brädor, knäskydd och hjälmar (som verkar ha försvunnit) till ungarna i området.

Detta är det närmaste en fritidsgård man kommer i Uganda. Det finns inga statliga initiativ för ungdomars förströelse och barnen vid rampen berättar om Freedom City som ska vara ett paradis för lek och spel, på frågan om det finns några andra platser än skateboardrampen som helt ägnats åt barn.

Freedom City är ett köpcentrum vid motorleden mot flygplatsen och där finns mycket riktigt en simbassäng och ett lekland, men ytorna är knappast tillgängliga för slummens barn.

Vad har barnen för förväntningar på veckans val?

– Museveni säger att han ska bygga fler skolor, säger tolvåriga Primrose Fulerisha som drömmer om en karriär som läkare eller musiker.

Hon rättas snabbt av jämnåriga Daisy Francis.

– Nej, det är Besigye som ska bygga skolor.

Det verkar som om alla kandidater vid något tillfälle utlovat satsningar på den yngre generationen. Om fem år är de potentiella väljare. Och allt lutar mot att Museveni fortfarande styr landet.

Oppositionspartiet FDC:s ledare
Kizza Besigye greps efter en konflikt om vilken väg hans kortege skulle ta mellan två valmöten.

Oppositionspartiet FDC:s ledare Kizza Besigye greps vid lunchtid på måndagen av polis. Enligt regeringstrogna tidningen New Vision hade polisen krävt att Besigyes kortege mellan två valmöten skulle använda en mindre väg i stället för en större, hårt trafikerad motorled. Besigye fördes till en polisstation i huvudstaden Kampala och ska senare ha släppts.

Det är snarare regel än undantag att ugandisk polis och militär trakasserar oppositionspolitiker och Besigye har vid flera tillfällen tvingats söka läkarvård i utlandet på grund av skador han fått i samband med polisingripanden. DN

Fakta: Hiv-epidemin slog hårt mot Uganda

Ugandas befolkning på drygt 35 miljoner invånare är världens yngsta med en medianålder på drygt 15 år. Tre av fyra är under 30 års ålder.

BNP per capita är 17 500 kronor per år vilket placerar befolkningen bland de 25 fattigaste i världen.

En anledning till att befolkningen är så ung är 1990-talets hiv-epidemi som drabbade Uganda hårt. De senaste 15 åren har dramatiska landvinningar gjorts på hälsoområdet. Den förväntade medellivslängden har stigit från 49 år 1998 till 61 år 2015. Under samma period har barnadödligheten sjunkit med drygt 60 procent. Det sker en viss demografisk eftersläpning innan familjerna anpassar sitt barnafödande efter det nya hälsoläget. Men snart kommer denna ”puckel” att nå vuxen ålder – vilket innebär stora möjligheter för ekonomin, men också utmaningar inom högre utbildning och jobbskapande.

DN, FN, CIA, Världsbanken, Gapminder

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.