Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/musharraf-tog-av-uniformen/

VÄRLDEN

Musharraf "tog av uniformen"

Pervez Musharraf lämnar över till sin handplockade efterträdare, general Ashfaq Kayani.
Bild: Anjum Naveed/AP

Pakistans president Pervez Musharraf avgick formellt som landets militärledare på onsdagen. Samtidigt lovar regimen att häva undantagstillståndet "mycket snart".

Musharraf överlämnade makten som överbefälhavare till sin handplockade efterträdare general Ashfaq Kayani under en ceremoni med militär pompa och ståt vid arméhögkvarteret i Rawalpindi, nära huvudstaden Islamabad.

- Jag kommer inte bära uniform i morgon, sade han till några hundra särskilt inbjudna gäster.

Musharraf medgav också att han kände sig "lite vemodig".

- Efter att ha burit uniform i 46 år, är det dags för mig att säga adjö till armén. Denna armé är mitt liv, denna armé är min passion, jag har älskat denna armé, förklarade Musharraf som på torsdag ska svära presidenteden, för första gången som civil man.

Pakistans regering kommer "mycket snart" att häva undantagstillståndet, uppgav företrädare för regimen på onsdagen.

- Jag kan inte säga något exakt datum eller tid när undantagstillståndet ska hävas, men jag kan säga att det kommer ske mycket snart, sade justitiekanslern Malik Muhammad Qayyum till AFP.

Qayyums kommentar kom strax efter att tv-bolaget Dawn News citerat oidentifierade källor att president Pervez Musharraf som lämnade posten som arméchef tidigare på onsdagen sagt att det undantagstillstånd han införde den 3 november i år skulle upphöra inom 48 timmar.

Presidentens talesman Rashid Quresh uppgav sedan att Musharraf skulle hålla ett tv-tal sent på torsdagen, men Quresh sade inget om vad talet skulle innehålla.

- Han kommer hålla ett tal till nationen i morgon efter att han svurits in som civil president, sade Quresh till AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt