Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Muslimska brödraskapet utropar Mursi till vinnare

Egyptens generaler lovar att överlämna makten till den nyvalda presidenten vid månadsskiftet. Men vem det blir är oklart – och dessutom har militären givit sig själv rätten att både stifta lagar och utforma den nya författningen.

Muslimska brödraskapet utropade sin kandidat Muhammad Mursi till segrare på måndagen. Det utlöste ilskna reaktioner från motkandidaten Ahmed Shafiqs läger.

– Som vi ser det gjorde Mursi det här snabba uttalandet för att kunna hävda fusk när väl det officiella resultatet kommer, sade kampanjchefen Ahmed Sarhan enligt AFP.

Enligt Shafiqs sida ledde denne ”tveklöst” i röstsammanräkningen. Statliga medier rapporterade emellertid att Mursi låg i ledning och en medlem i valkommittén bekräftade för Reuters att Mursi hade ett försprång.

– De resultat som Mursi-kampanjen redovisar på sin hemsida, som visar att Mursi är i ledningen, speglar i stora drag valkommissionens räkning, sade källan som ville vara anonym.

Något officiellt resultat väntas inte förrän på torsdag.

På Tahrirtorget i centrala Kairo, navet för de protester som fällde Hosni Mubarak, hade ett par hundra personer samlats på förmiddagen för att fira Mursis triumf. För många av Muslimska brödraskapets anhängare på torget är de officiella siffrorna bara en formalitet.

– Mursi kommer att vinna och han var min kandidat, han är den som stått upp för revolutionen, säger 27-årige Tarek till TT och plockar upp sitt plakat, från vilket Mursi ler milt mot sina anhängare.

Andra har svårt att ansluta sig till entusiasmen. På ett kafé vid torget säger servitören Mustafa att han röstade på Ahmed Shafiq.

– Shafiq är en bra och stark man, vi behöver honom.

Även om en ny president tillträder är det oklart vad denne får för roll. Militärrådet utfärdade söndags – efter det att vallokalerna stängts – ett dekret som gav generalerna omfattande maktbefogenheter. Kritiker har kallat den sista veckans manövrar för en kupp från militären.

Islam Abdel-Rahman som arbetar för Mursi är glad över det han ser som en säker seger, men tillstår att militärens makt är stor.

– Det pågår en strid där en sida pressar för ett civilt styre mot militären som vill agera i kulisserna, säger han till TT:s utsände.

Men militärstyre är inget nytt för Egypten och en väg därifrån är lång. Militären har dominerat politiken i Egypten i årtionden.

– Det kommer att ta lång tid, männen i militären har både pengar och kontakter, säger Islam Abdel-Rahman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.