Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Mycket dåliga nyheter för pressfrihet i Etiopien”

Etiopiska journalister är chockade över den hårda domen mot svenskarna. Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, fruktar att de två får sitta många år i fängelse.

Etiopiska journalister som TT talade med efter domen var mycket överraskade, nästintill chockade, över att domaren så totalt gick på åklagarens linje i ålet.

– Det här är mycket, mycket dåliga nyheter för pressfriheten i Etiopien, säger en journalist som har arbetat på en av de oberoende tidningarna som nu stängts ner i landet.

Han liksom flera av hans kollegor vill inte skylta med sitt namn, och han påpekar att han som etiopisk journalist redan är luttrad när det gäller regimens inställning till fria medier.

– Men det här är bara för mycket. Det trodde jag aldrig.

Det var fortfarande vid lunchtid inte helt klart hur allt som sades inne i den syrefattiga rättssalen ska tolkas.

Enligt etiopisk radio som rapporterade direkt efter domarna fallit så yrkade åklagaren på minimum 15 års fängelse och maximum 18 år för svenskarna. Och det skulle i så fall gälla både terroråtalet och brottet mot att olagligt ha tagit sig in i landet.

Stämningen i den tillresta svenska journalistkåren var upprörd direkt efter domen, då alla försökte tränga sig ut ur rättssalen för att ringa till sina respektive medieorganisationer och rapportera om vad som hänt.

De som såg mest samlade ut när domen fälldes var Schibbye och Persson själva. Enligt alla som varit i direktkontakt med dem så var de mentalt förberedda på det värsta.

Jesper Bengtsson, ordförande för pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser, fruktar nu att svenskarna riskerar många år i fängelse.

– Hittills har det här varit en juridisk process, som man har kunnat hoppas skulle gå rätt till. Nu vet vi att den var politiskt styrd, säger han till TT.

– Nu blir de samvetsfångar, dömda för att ha utfört ett journalistiskt arbete.

Bengtsson berättar att politiskt styrda rättsprocesser har blivit vanligare i Etiopien på senare tid.

– De här antiterroristlagarna är ju precis den sortens drakoniska gummiparagrafer som gör att man kan döma journalister och oppositionspolitiker för att kväsa det fria ordet.

– Bara de senaste veckorna har flera journalister och oppositionspolitiker fängslats med hänvisning till den lagen.

Har svenskarna någon fördel gentemot sina etiopiska kolleger?

– I det här fallet nej, eftersom de används för att statuera exempel. De har också behandlats hårdare än andra utländska journalister som har gripits i Ogaden.

Bengtsson berättar att regimen nöjde sig med att utvisa en amerikansk journalist som greps i Ogaden förra året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.