Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Mycket stor risk att härden smält”

Den senaste explosionen på Fukushima 1 inträffade i inneslutningen på en reaktor, och kan vara den allvarligaste incidenten hittills. ”Det är mycket stor risk att delar av härden kan ha smält”, säger Lars Gunsell på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det var vid sextiden på tisdagsmorgonen lokal tid som en ny explosion rapporterades i kärnkraftverket Fukushima 1. Den här gången i reaktor två, och till skillnad från tidigare incidenter så ska den ha skett i den skyddande reaktorinneslutningen.

– Det betyder att det finns en utsläppsväg. Vi tror att det är det som lett till de högre strålningsnivåerna som är uppmätta, säger Lars Gunsell, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten till DN.se.

– Det är mycket stor risk att delar av härden kan ha smält. När härden smälter så frigörs de radioaktiva ämnena.

Redan på måndagen varnades för härdsmälta i reaktor två efter att en pump slutat fungera, och på tisdagen beskriver Lars Gunsell ett allvarligare läge än vi hittills sett.

– Tidigare har det varit kontrollerade utsläpp för att sänka trycket. Nu är det ett okontrollerat läckage, det står och pyser. Risken är att om man tappar härdkylningen på reaktor två och får en omfattande härdsmälta så får man ett betydligt större utsläpp än man tidigare haft.

Enligt Lars Gunsell innebär situationen ingen större fara för jättestaden Tokyo. De åtgärder som vidtagits av myndigheterna – evakueringar och uppmaningar om att stanna inomhus – har gällt en radie på några mil från Fukushima, och ska vara tillräckliga.

Huvudproblemet som man måste lösa i Fukushima är elkraften. Tsunamin slog ut kraftverkets dieseldrivna reservkraftaggregat. Nu måste man få igång en säker elkraftförsörjning och se till att hela reaktorhärden blir täckt av vatten för en säker kylning.

– Att kyla med havsvatten som man nu gör måste ses som en mycket provisorisk lösning, säger Lars Gunsell.

– Vi har uppgifter om att man fått dit mobila dieselgeneratorer men inte sett att de kommit i drift än.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.