Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Myndighet varnar gravida för OS-resa

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC) avråder gravida kvinnor från att resa till OS i Rio de Janeiro i Brasilien i augusti.

Rekommendationerna gäller även Paralympics i september och bakgrunden är zikaviruset som misstänks kunna ligga bakom fall där barn föds med för små huvuden, så kallad mikrocefali.

CDC rekommenderar också gravida att använda kondom på rätt sätt vid samlag, varje gång, alternativt undvika samlag, då det misstänks att zika är sexuellt överförbart.

En amerikansk studie där nio gravida zikasmittade amerikanska kvinnor ingår visar att två fick missfall, två gjorde abort, två har fött friska barn och ett barn föddes med allvarlig mikrocefali. De övriga två graviditeterna övervakas, men verkar hittills vara normala.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.