Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/myndighetens-forsvar-av-trumps-prognos-far-kritik/

Världen

Myndighetens försvar av Trumps prognos får kritik

President Donald Trump med den handritade Alabamahotet. Foto: Jim Watson/AFP

”Om vi kan göra politik av vädret, vad finns det då kvar att göra politik av?”

Frågan ställs av en forskargrupp sedan den nationella vädermyndigheten NOAA försvarat president Donald Trumps felaktiga påstående att orkanen Dorian skulle drabba Alabama hårt.

När USA:s president Donald Trump för några dagar sedan förvandlades till meteorolog och påstod att delstaten Alabama skulle drabbas ”hårt” av orkanen Dorian och sedan följde upp detta med att hålla upp en karta, där någon ritat in en båge som visade just detta, fick han snabbt kritik.

Men också försvar från sin egen myndighet NOAA vars forskare och meteorologer förser hela nationen med väderprognoser genom den nationella vädertjänsten, NWS, och det nationella orkancentrumet, NHC.

NOAA kritiserade bland annat meteorologerna i Alabama för att presentera en väderprognos som inte stämde med president Donald Trumps ”prognos”. Detta trots att Alabama aldrig fanns med i någon prognos som visade att delstaten skulle drabbas hårdare än av kraftiga vindar och vissa mängder regn. Och risken för detta var så låg som tio procent och gällde bara en mindre del av delstaten. 

En som reagerat på hur NOAA försökt att få presidentens påstående att verka sant är en tv-meteorolog i Birmingham i Alabama, James Spann, som tar sina kollegor i delstaten i försvar: 

”Twitterinlägget från NWS Birmingham var på pricken och helt riktigt. Om de ger sig på dem, då kan de lika gärna ge sig på mig. Hur i hela världen kunde det bli så här?” frågar sig James Spann.

En annan stark reaktion kommer från vice ordföranden för Unionen av engagerade vetenskapsmän, Michael Halpern, som sammanfattar sin oro i Washington Post:

– Jag blir helt förstummad över att ledarna [för NOAA] sätter [Trumps] känslor och ego före att ge korrekta väderrapporter. Om vi kan göra politik av vädret, vad finns det då kvar att göra politik av? säger han.

Enligt en meteorolog vid NOAA, som uttalar sig anonymt för Washington Post, fick de anställda tydliga order om att inte komma med prognoser som skilde sig från dem som det nationella orkancentrumet, NHC, kunde komma med. En order som kom den 1 september bara timmar efter Trumps påstående om att Alabama var i riskzonen och Birminghammeteorologernas tillrättaläggande.

Och det var inte slut med det.

En liknande order gick ut strax efter det att Donald Trump visat upp kartan med den tillritade halvcirkeln den 4 september, skriver tidningen.

– Detta är första gången som jag har känt mig pressad av någon högre upp att inte säga vad som verkligen gäller, berättar en meteorolog till Washington Post.

– Och det är något som jag har svårt att fatta. För en av de saker vi har fått lära oss är att avfärda felaktiga rykten och i slutändan var det ju det som det handlade om – vad meteorologerna i Alabama gjorde var ju att tillhandahålla en prognos genom sitt Twitterinlägg. Det är ju det de får betalt för.

Också den tidigare chefen för NOAA, Jane Lubchenco som arbetade under Barack Obama, förvånas över hur myndigheten nu ser ut att gå till presidentens försvar:

– Detta ser ut som ett klassisk politiskt motiverat försök att skapa dimridåer för att rättfärdiga felaktiga uttalanden från chefen. Det är verkligen tråkigt att se hur politiskt utnämnda personer undergräver det fantastiska, livräddande arbete som utförs av NOAA:s begåvade och hängivna medarbetare.

Det som kunde ha stannat vid en storm i ett vattenglas har nu skakat om USA:s meteorologiska myndighet trots att själva orkanen för länge sedan lämnat sydöstra USA.

Läs också:

Donald Trump i stormens öga