Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/myndigheter-i-hongkong-stangda/

Världen

Efter kaotiskt dygn i Hongkong - nya demonstrationer utlyses

01:20. Efter veckans våldsamma dramatik kring ett lagförslag om att utlämna åtalade till Fastlandskina stängs nu myndigheterna i finansdistriktet för resten av veckan.

PEKING. Ett chockat Hongkong vaknade på torsdagen till efterdyningarna av de värsta våldsamheter staden sett på länge. Delar av staden var lamslagen och många myndigheter hade stängt ned. Men ilskan bland demonstranterna pyr än.

– Ett utlämningsavtal med Kina blir dödsstöden för Hongkong, säger en av demonstranterna till DN.

En spöklik tystnad lade sig över stora delar av Hongkong efter onsdagens tumult då polis och demonstranter drabbade samman. Flaskor, paraplyer, ansiktsmasker och andra rester från dramatiken samlades ihop och många myndigheter stängde ned sin verksamhet. Samtidigt gick de flesta demonstranter hem eller till jobbet.

Men under ytan pyr fortfarande ilskan. Under torsdagen meddelades det att en ny demonstration kommer att hållas under kommande söndag, enligt alJazeera

Den nya lagen ses av många som början på att Hongkong helt införlivas i Kinas kommuniststyre.

– Jag är född och uppvuxen i Hongkong – jag vill inte att att Hongkong dör under kommunistiskt direktstyre. Vi brukade vara den starkast lysande stjärnan i Asien, ett internationellt handels- och affärscentrum. Men lågan har redan börjat falna efter att Kina tog över staden 1997, säger 25-åriga Timothy Lee, en av demonstranterna mot lagen.

Om lagförslaget om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Kina går igenom ser han det som början på slutet för Hongkongs relativa självstyre. Något han och mänga andra kommer att motsätta sig in i det sista.

– Vi vägrar att bli ytterligare en av många städer i Kina, därför är vi emot lagen.

Foto: Hector Retamal/AFP

Onsdagens demonstrationer var de mest kaotiska som Hongkong upplevt på många år och polisen får kritik för att ha använt övervåld. Minst 72 personer tvingades till sjukhus och två uppges vara allvarligt skadade efter att kravallutrustad polis motat bort demonstranter med batonger, tårgas och gummikulor.

– Polisen utnyttjade en liten grupp demonstranters våldsamma handlingar som anledning att använda överdrivet våld mot den stora majoriteten fredliga demonstranter, säger Amnesty International i ett uttalande.

Timothy Lee räknar med nya protester när lagen behandlas nästa gång. När det sker är i dagsläget oklart.

– Jag tror att motståndet mot lagen kommer att fortsätta fram tills Carrie Lam drar tillbaka den.

Michael Winiarski: För invånarna i Hongkong väntar inga ljusa tider

Läs mer: Gummikulor mot demonstranter i Hongkong