Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Myndigheter stäms — vägrar utfärda äktenskapslicenser

Foto: Timothy D. Easley/ AP

En högljudd minoritet har protesterat mot förra veckans domslut som gjorde samkönade äktenskap lagliga i USA:s alla delstater. Flera republikanska guvernörer, senatorer och presidentkandidater har kallat domslutet ett ”krig mot kristendomen” och ett ”slag mot religionsfriheten” i USA.

I Rowan County, i en bergig region av Kentuckys landsbygd, slutade man helt enkelt utfärda alla typer av äktenskapslicenser.

– Mitt samvete tillåter mig inte att göra detta. Det går emot allt som är heligt i mitt liv, sade Kim Davis, en av de anställda i Rowan County, i en intervju med Time.

Myndigheterna där har nu blivit stämda av American Civil Liberties Union. Att vägra utfärda äktenskapslicenser är nu olagligt och straffbart med upp till ett års fängelse.

Det har varit en vecka av historiskt firande i USA sedan Högsta domstolen beslutat att delstater i USA inte längre kan förbjuda samkönade äktenskap. Homosexuella par kan nu för första gången gifta sig i samtliga USA:s 50 delstater. Att domslutet råkade sammanfalla med Pridefestivaler i flera storstäder innebar att gatorna i New York, San Francisco och Los Angeles gav plats åt ett veckolångt firande av domslutet.

85-åriga Jack Evans och 82-åriga George Harris i Dallas har varit ett par sedan 1962. Bara några timmar efter att HD gjorde samkönade äktenskap lagligt förra veckan gav de sig i väg till stadshuset i Dallas, där de blev det första gifta homosexuella paret i delstatens historia.

– Kärleken vinner, ingen förlorar, sade George Harris efter vigseln.

Men vägen hit har varit lång och smärtsam för många av de hbt-aktivister som slitit för detta resultat i fem decennier. Redan 1970 gjorde American Civil Liberties Union det första försöket att stämma en lokal domstol för att de inte tillät samkönade äktenskap. 1989 skrev journalisten Andrew Sullivan en uppmärksammad artikel där han förespråkade samkönade äktenskap, en artikel som för första gången skapade en nationell debatt om detta. Då var det bara 12 procent i USA som var på hans sida.

Att fokusera på just äktenskap var ett strategiskt val för hbt-rörelsen, som ville visa att homosexuella par kunde vara lika ordentliga och trogna som andra par. I takt med ökade krav på att legalisera homoäktenskap mötte man också allt hårdare motstånd i det politiska etablissemanget.

1996 skrev Bill Clinton under Defense of Marriage Act, som förbjöd samkönade äktenskap i hela USA. Pendeln började svänga först på 2000-talet.

Massachusetts blev den första delstaten som tillät samkönade äktenskap 2004. Och i ett domslut 2013 förklarades Defense of Marriage Act strida mot konstitutionen, vilket banade väg för samkönade äktenskap i fler delstater. Utvecklingen har gått i takt med ett gigantiskt skifte i folkopinionen när det gäller hbt-rättigheter i USA. I dag är två av tre amerikaner för samkönade äktenskap, enligt färska opinionsmätningar.

– Det är inte konstitutionen som förändrats, utan kunskapen om vad det innebär att vara homosexuell, säger Robert Shelby, federal domare i Utah där man legaliserade samkönade äktenskap 2013.

Fakta.Hbt-rättigheter i USA

Den 28 juni 1969 väckte ett uppror vid gaybaren Stonewall Inn på nedre Manhattan för första gången nationell uppmärksamhet kring diskrimineringen mot homosexuella.

1996 genomförde Bill Clinton och den republikanska kongressen Defense of Marriage Act, som förbjöd samkönade äktenskap.

2013 upphävde HD Defense of Marriage Act, vilket innebar att samkönade äktenskap blev lagligt i 37 delstater.

Den 26 juni 2015 förklarade HD att delstater i USA inte längre kan förbjuda samkönade äktenskap.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.