Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/myndigheterna-avfardar-dronarsparet-men-loser-inte-mysteriet/

Världen

Myndigheterna avfärdar drönarspåret men löser inte mysteriet

En svensk drönare fotograferad nattetid.
En svensk drönare fotograferad nattetid. Foto: Clas Svahn

Efter att amerikanska myndigheter jagat okända drönare över Colorado och Nebraska har man nu gett upp. Trots en rad rapporter slår myndigheterna fast att det inte finns några bevis för att det rörde sig om drönare.

De rapporter som myndigheterna, med den federala luftfartsmyndigheten FAA och den federala polisen FBI i spetsen, gav sig på att undersöka gav helt enkelt inga belägg för att det faktiskt flugit drönare över området.

Av de 23 rapporter som kom in mellan den 6 och 13 januari i år visade sig 13 ha varit planeter, stjärnor och i några fall hobbydrönare av betydligt mindre modell än de man fått beskrivna.

Sex av fallen var vanliga trafikflygplan som observerats på avstånd medan fyra inte hade gått att identifiera. Inte heller de 90 rapporter som hade nått lokala myndigheter från den 23 november och fram till den 6 januari, innan händelserna blev en nationell angelägenhet, hade visat på att det rörde sig om någon olaglig drönaraktivitet, konstaterar Colorado department of public safety i en rapport.

Iakttagelser råder det alltså ingen brist på och även en bild har publicerats i Denver Post där något som liknar en typisk drönare syns flyga nära Limon i Colorado den 2 januari. 

Läs också:Drönarna har blivit våra nya ufon

Rapporterna har i många fall handlat om flera meter stora drönare med flygtider som överstiger dem man kan förvänta sig och att en del av dessa har flugit i formationer. 

Myndigheterna avslutar nu utredningen efter att ha kommit fram till att det inte finns några bevis för att det verkligen rört sig om drönare. Men trots att mycket alltså visade sig vara vanliga föremål som misstagits av observatörerna är mysteriet inte helt löst, enligt Stan Hilkey, chef för Colorado department for public safety:

– Även om jag inte helt säkert kan säga att vi har löst mysteriet så har vi kunnat avfärda en hel del aktiviteter som orsakat oro. Vi kommer att fortsätta vara uppmärksamma och reagera om det kommer in ny information, sa Hilkey till Denver Post.

Läs också:

Myndigheterna ger upp jakten på de mystiska drönarna 

Mystiska formationer av drönare förbryllar i USA 

Gåtan med de mystiska drönarna ännu olöst 

Nu startar myndigheterna jakten på de mystiska drönarna i Colorado