Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mystisk sarkofag hittad i Alexandria

Foto: Egyptian Ministry of Antiquities

En ny sarkofag har hittats i Alexandria. Sarkofagen hittades tillsammans med en alabasterskulptur av ett huvud och är större än alla tidigare kända i staden, skriver Sky News.  

Den mystiska kistan är gjord i svart granit. Med sina 265 centimeter i längd, 185 centimeter i höjd och 165 centimeter i bredd är kistan den största som hittats i Alexandria, skriver Sky News

Upptäckten gjordes av egyptiska arkeologer som undersökte platsen efter att en grav hittats under en byggnadsgrävning. 

Egyptisk lag kräver att marken för planerade byggnader grävs ut innan arbetet startar.

Sarkofagen har daterats till den ptolemeiska perioden, vilken inträffade för omkring 2.300 år sedan. Den hittades fem meter under marken under ett lager av murbruk. 

Enligt professor Ayman Ashmawy tyder det tjocka murbruket på att sarkofagen inte öppnats sedan den stängdes första gången för omkring 2.050 år sedan. 

Fyndet anses vara extremt ovanligt eftersom många äldre gravar har plundrats under århundraden. 

Arkeologerna ska nu försöka ta reda på vad som finns inne i kistan, utan att skada den. 

Förutom kistan hittades även en skulptur av ett huvud gjort i alabaster. Skulpturen föreställer en man och kan föreställa den begravde. 

Sarkofagen må vara speciell, men det är inte den första som hittats i Egypten i år. 

I februari hittades en gravplats till en högt uppsatt prästinna, som uppskattas ha levt för 4.400 år sedan. 

Samma månad hittades även en gravplats utanför Kairo, som daterats till ungefär samma tid som sarkofagen som man nu funnit. Gravplatsen innehöll 40 stenkistor, små statyer och ett halsband med en inristning som sa ”gott nytt år”. 

Läs mer: Massgrav med över 50 barn funnen av arkeologer 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.