Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mystiska-oljan-i-brasilien-kan-ha-fatt-sin-forklaring/

Världen

Mystiska oljan i Brasilien kan ha fått sin förklaring

Volontärer sanerar olja på Pocas beach i Brasilien. Foto: Mateus Morbeck/AFP

Brasilianska myndigheter tror sig nu ha hittat orsaken till det mystiska oljespill som under mer än två månader har sköljts upp på stränder i Brasilien. 

Sedan i början av september månad har Brasilien drabbats av ett mystiskt oljeläckage. Oljan har flutit iland på än den ena, än den andra strandremsan. 

Enligt Eduardo Bim vid Brasiliens institut för miljö och förnybara resurser, Ibama, kan det ha skett i samband med att olja flyttades mellan två fartyg. Men det kan också röra sig om olja som läcker från ett vrak.

Nu ser det ut som om den skyldige har hittats, skriver tidningen Folha som citerar den federala polisen som har skickat ut en internationell order om att beslagta det grekiskflaggade fartyget Boubolina.

Fartyget befinner just nu utanför Sydafrikas kust och enligt polisen är det oklart om utsläppet ska ha gjorts med vilje eller om det rör sig om en olycka.

Enligt tidningen har fartygets spårats med hjälp av satellitbilder kopplade till hur havsströmmar i området har rört sig. Utifrån 1.100 möjliga fartyg har de brasilianska myndigheterna pekat ut Boubolina som det fartyg som befann sig på platsen där utsläppet av allt att döma inträffade.

Myndigheterna har sedan använt sig av fartygets spårningssystem och följt det från Venezuela, varifrån oljan har kunnat spåras genom kemiska analyser av spillet, på sin väg utanför Brasilien till Sydafrika och Nigeria.

– Det finns inga andra fartyg som kan ha läckt eller dumpat olja från Venezuela, uppger den federala polisen för tidningen.

Den brasilianska flottan uppger också att Boubolina hade hållits kvar i USA under fyra dagar på grund av problem med det system som gör att vatten och olja kan släppas ut i havet.

Oljan som flutit iland har varit mycket svår att bekämpa då den beskrivs som tung och inte flyter på ytan utan rör sig strax under den vilket har gjort att konventionella metoder med länsar som ska stoppa oljeläckage inte har fungerat. I stället har myndigheterna i Brasilien fått sanera oljan, och stora mängder fåglar och sköldpaddor, när den väl har nått en strand.

Hittills har omkring 600 ton olja flutit iland längs en flera tusen kilometer lång kuststräcka som sträcker sig över nio delstater i nordöstra Brasilien.