Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/myter-om-djur-och-natur-sprids-rekordsnabbt-under-pandemin/

Världen

Myter om djur och natur sprids rekordsnabbt under pandemin

Foto: Loic Poidevin

Har antalet björnar i USA:s nationalparker fyrdubblats på en månad? Simmar det delfiner i Venedigs kanaler? Nej, men det är lätt att tro det för den som följer nyheter om pandemin på sociala medier. 

De senaste månaderna har falska nyheter spridits tio gånger snabbare än normalt, enligt en färsk undersökning.

Behovet av positiva, glädjande nyheter har nog aldrig varit större än den här våren. I en värld som redan präglades av en alarmerande klimatkris och irrationella despoter har en global pandemi även fört med sig en ekonomisk kris och prognoser om svältkatastrofer. 

Det är inte märkligt att många söker sig till upplyftande, hoppfulla berättelser, även om de inte alltid visar sig stämma vid närmare granskning. En populär kategori av nyheter under våren har varit att jorden och naturen återhämtar sig då mänsklig aktivitet avtar, vilket påstås leda till att djuren återvänder till städer och populära turiststråk. Hur många av de här uppmuntrande berättelserna stämmer egentligen?

Journalisten Natasha Daly på National Geographic har ägnat våren åt att försöka korrigera myter och felaktiga nyheter som spridits om djurlivet under pandemin. Det har varit intensivt.

– Jag tror att folk letar efter hopp och vill tro att det finns något positivt med den här krisen. Berättelser om djur gör överlag folk på bättre humör, så det är inte så överraskande att de sprids nu, säger Daly till DN.

Foto: Loic Poidevin

Förra månaden påstod flera stora amerikanska nyhetsmedier att antalet björnar i nationalparker fyrdubblats under våren. Ingen verkade reflektera över att björnbefolkningen inte kan växa så snabbt.

– Det finns gott om exempel på den här sortens falska nyheter. Bilderna på delfinerna i Venedigs kanaler var i själva verket tagna i Sardinien. De populära bilderna på hjortar som sades vila ut på en motorväg i Indien var i själva verket tagna i Japan förra året. En orangutang som ser ut att tvätta händerna påstods försöka imitera människors beteende under pandemin, men videon var inspelad i november förra året. 

– Sen finns det sådant som ursprungligen spreds som skämt, som att Vladimir Putin skulle ha släppt lös 500 lejon på ryska gator för att få folk att stanna hemma, men som efterhand började rapporteras som verkliga nyheter, säger Daly.

Foto: Tim Ward

En ny granskning av nyhetssajten Axios visar att falska nyheter under pandemin spridits betydligt snabbare än normalt. I vanliga fall tar det i snitt mellan sex och åtta månader för rykten, myter och konspirationsteorier att röra sig från obskyra nätforum till att få bred spridning på sociala medier och nyhetssajter. 

Men under pandemin har det bara tagit mellan tre och fjorton dygn för falska nyheter att spridas. Under våren har aktivister i fyra olika länder bränt ner torn för mobiltelefontrafik, efter att de fallit för en populär konspirationsteori om att pandemin skulle ha orsakats av 5G-nätverk.

– Sociala medier är förstås en jätteviktig faktor, där information sprids som en skogsbrand. Många känner sig rädda och sårbara och det leder till paranoia. Folk verkar mer benägna att falla för falska nyheter än under normala tider. Dessutom är det många cyniska aktörer som exploaterar folks sårbarhet genom att försöka sprida falska lösningar eller falsk information, säger Daly.

Men det finns vissa exempel på att djurlivet faktiskt förbättrats märkbart under pandemin. I många fall har forskningen på djur och natur underlättats, då det är färre människor ute som stör forskare. Exempelvis har det, enligt Deutsche Welle, skett framsteg inom forskningen på valkommunikation eftersom världshaven är mycket tystare än vanligt, när det är mindre båttrafik som stör.

Vilka andra exempel har du sett på genuint positiva nyheter inom djurvärlden?

– Det finns ett par exempel som sticker ut. Forskare i Thailand har rapporterat de högsta antalen ägg för havssköldpaddor på Phuket på mer än 20 år. I vanliga fall är ön full av turister, så det kan finnas ett samband. Många städer har rapporterat att luften är renare, men det lär vara en tillfällig förbättring som försvinner så fort industrier och affärsverksamhet öppnar igen.

I april bekräftades att åtta tigrar på Bronx Zoo i New York smittats av viruset. Bör vi oroa oss för att husdjur och djurparker kan sprida smittan?

– Det finns inga bevis för att folk blivit smittade av husdjur, djurparker eller boskap. Viruset är en zoonotisk smitta som en gång hoppade från ett djur till en människa, men det finns ingen anledning att tro att du kan bli smittad av ditt husdjur. När det gäller virusets påverkan på djur vet vi helt enkelt inte särskilt mycket än. Det är relativt få djur som visat positiva tester, vilket kan vara ett lovande tecken på att det inte kommer att spridas brett bland djur, men vi kan inte säga något definitivt om det än.

Läs mer:

Coronapandemin kan förhala höstens presidentval