Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Myterna frodas om överjordisk ledare

Nordkoreas nye ledare Kim Jong Un i ett militärfordon.
Nordkoreas nye ledare Kim Jong Un i ett militärfordon. Foto: AP
För en månad sedan var han bara en lärling med några imponerande titlar. Han stod i skuggan av sin mäktige far. Nu leder Kim Jong Un en nation som kan framställa kärnvapen. I propagandan har han, precis som pappa och farfar, börjat framställas som ett universal-geni, det finns ingen måtta på hans medfödda snillrikhet.

Kim Jong Un lärde sig köra bil som treåring. Åtta år gammal körde han med stor säkerhet i 120 kilometer i timmen. Som tonåring behärskade han fyra språk, för närvarande lär han sig ytterligare tre.

Så lyder den nordkoreanska propagandan, enligt en artikel i ett kinesiskt magasin. Exakt varifrån uppgifterna kommer är som ofta när det gäller Nordkorea omöjligt att veta.

Däremot visade den statliga nordkoreanska televisionen i söndags en dokumentär om den unge ledarens stora militära begåvning. Han sägs ha tagit examen vid militärakademin i Pyongyang men det saknas uppgifter på att han tjänstgjort inom militären. I filmen råder inget tvivel om hans briljans. Utöver en rad andra lovord kallas han ”geniet bland genier” inom militär strategi.

Kim Jong Un syns köra stridsvagn. Han sitter längst fram i ett stridsflygplan och han ger order i armén, flottan och flygvapnet. I filmen påstås han ha övervakat uppskjutningen av ett långdistansraketvapen i april 2009, då den regionala spänningen var hög och då stora delar av omvärlden fördömde Nordkorea.

Kim Jong Un ses hälsa på ansvariga vid en kontrollstation. Han sägs vid tillfället ha yttrat att han ”hade beslutat att starta ett riktigt krig om fiender sköt ned raketen”. En pålagd röst i filmen beskriver, enligt internationella nyhetsbyråer, hur hans far Kim Jong Il då säger att sonen är ansvarig för en sektion av militärens raketvapenoperationer. Vilket ger intrycket av att Kim Jong Un redan på den tiden hade avancerat till viktiga uppgifter.

I dokumentären framgår att den nye ledaren skrev sin första avhandling i militärstrategi redan som 16-åring. Detta sedan han sovit endast tre fyra timmar per natt och hoppat över måltider för att studera.

Att mytbildning är av stor vikt står utom allt tvivel när den nya oprövade ledaren ska vinna folkets förtroende i den isolerade staten. Han klär sig i en liknande rock som sin farfar Kim Il Sung. Han besöker samma militära fabriker som sin far.

Kanske fyllde han år den 8 januari – 28 eller 29 år – enligt några Nordkoreaexperter. Men dagen firades inte, vilket kan bero på att sorgetiden inte är över för Kim Jong Il. Andra tror att han fyller år den 4 april, en dag som oväntat utropats till officiell helgdag i Nordkorea i år.

Nya uppgifter om Kim Jong Uns extrema begåvning kommer de närmaste månaderna sannolikt att publiceras och vandra runt i världen. I många fall kommer de av allt att döma, som från den nya tv-dokumentären, från Nordkorea. I andra fall, när det är omöjligt att avgöra källa, kan det möjligen också handla om utomstående som vill bidra till att kasta ett löjets skimmer över den slutna staten.

Det hade exempelvis varit intressant att veta varifrån uppgiften för många år sedan kom att Kim Jong Il, under sin första golfrunda, slog åtta, eller om det var sjutton, hole-in-one.

Kim Il Sung grundade Nordkorea

Kim Il Sung grundade Nordkorea 1948 och startade den enväldiga familjedynastin som leder den kommunistiska nationen. Han styrde fram till sin död 1994.

Då tog sonen Kim Jong Il över. Han hade under tjugo år förberetts för att leda landet och regerade enligt principen ”militären först”. Vilket innebär att försvaret och landets 1,2 miljoner soldater prioriteras.

När Kim Jong Il dog den 17 december 2011, troligen 69 år gammal, efterträddes han av sin yngste son Kim Jong Un. Han är 28 eller 29 år och fick så sent som 2010 de första titlarna som tydde på att han skulle efterträda sin pappa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.