Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mytomspunnen maktgrupp i hemligt möte i Köpenhamn

Foto: Linda Kastrup/TT

Vissa kallar den en hemlig världsregering. Andra en informell diskussionsklubb för globala makthavare. En sak är klar: när den så kallade Bilderberggruppen möts i helgen för sitt 60-årsfirande kommer vi andra inte att få veta någonting om vad som sägs där.

Utrikesminister Carl Bildt, Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, Saabs vd Håkan Buskhe, bröderna Marcus och Jacob Wallenberg och Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl är de svenska deltagare som nu anlänt till Köpenhamn för årets upplaga av den så kallade Bilderberggruppens möte – som i år firar 60 år som mytomspunnet samtalsforum.

Men förvänta dig inga uttömmande rapporter om vad som sägs där. Deltagarna – varav de flesta är prominenta världsledare, företagsledare och bankdirektörer – är försedda med munkavle. Principen som tillämpas av Bilderberggruppen är den så kallade Chatham House-regeln, där mötesdeltagare kan använda informationen de får, men är strikt förbjudna att säga något om vem som har sagt vad.

Den exklusiva gästlistan inkluderar högsta ledningen för Nato, IMF och brittiska säkerhetstjänsten MI6, topparna i banker som Goldman Sachs och HSBC, energijättar som Shell och BP, och företrädare för Google och Facebook – liksom en rad andra högt uppsatta näringslivsledare och politiker från hela Europa och USA.

Någon oberoende rapportering från mötet är inte tillåten, men enligt den officiella dagordningen kommer ett av samtalsämnena att vara: ”Existerar privatlivet?” – en smula ironiskt, kan tyckas, mot bakgrund av hemlighetsmakeriet.

Bilderberggruppen bildades 1954 av prins Bernhard av Nederländerna, som det året bjöd in ett hundratal europeiska och amerikanska makthavare för att diskutera ”ett antal problem som den västerländska civilisationen står inför”. Mötet hölls på hotell Bilderberg i Oosterbeek i Nederländerna – vilket gav gruppen dess namn.

Sedan dess har gruppens styrkommitté – vars medlemmar också är hemliga – bjudit in ett drygt hundratal världsledare från politik, näringsliv och intressegrupper varje år. 

I år är det alltså 60-årsjubileum för denna illustra församling, och när portarna slogs upp i Köpenhamn i torsdags rullade limousinerna in på rad,  under strikta säkerhetsåtgärder.

Föga överraskande har konspirationsteoretiker av alla färger och slag funnit en rik inspirationskälla till idéer om världsregeringar i Bilderberggruppens ljusskygga möten. Men ingenting tyder på att det ligger något i det. Att döma av det vi faktiskt vet är Bilderberggruppen inte något annat än just det den utger sig för att vara: ett informellt diskussionsforum bakom lyckta dörrar, om än med ett förhållandevis öppenhjärtigt utbyte av åsikter.

Informella samtal och nätverksbyggande ska förvisso inte underskattas i internationell politik. Bilderberggruppen har därför av mer jordnära kritiker anklagats för att utgöra en avancerad form av lobbying, där storföretag och internationella storbanker får exklusiv och ostörd tillgång till nuvarande och framtida toppoliker under flera dagar.

Men några tecken på att en formell världsregering skulle ha skapats i det fördolda – som en rad konspirationsteoretiker hävdar – går inte att utläsa i de mötesprotokoll som läckt ut sedan grundandet. Flera av dessa protokoll går nu att ladda ned från Wikileaks webbplats, där den som vill kan bilda sig en egen uppfattning: 1955 i Garmish-Partenkirschen, 1957 i Fuiggi, 1958 i Yesilköy, 1962 i Saltsjöbaden, 1963 i Cannes,  1980 i Aachen). Dagordningen för årets möte går också att läsa här och deltagarlistan här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.