Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nabbmoss-kan-ligga-bakom-dodsfall-i-tyskland/

Världen

Näbbmöss kan ligga bakom dödsfall i Tyskland

Bilden är en illustrationsbild. Foto: Shutterstock

En smitta från näbbmöss tycks ha orsakat åtta dödsfall i Tyskland de senaste 20 åren.

TT Text

I de åtta fallen har det så kallade bornaviruset hittats hos personer som avlidit till följd av hjärninflammation. Samtliga personer bodde i södra Tyskland, de flesta i lantliga miljöer där de ofta kom i kontakt med djur, skriver forskarna bakom en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Bornaviruset bärs av fältnäbbmöss, orsakar hjärninflammation och drabbar vanligtvis hästar och får. I de åtta fallen föll de drabbade personerna i koma för att sedan avlida mellan 16 och 57 dagar senare.

Studien tyder på att en bornainfektion bör ses som allvarlig och potentiellt dödlig för människor, enligt en av studiens upphovspersoner, Barbara Schmidt vid universitetssjukhuset i tyska Regensburg.

– Det tycks ha förekommit oupptäckt hos människor i åtminstone årtionden och kan ha orsakat ytterligare oförklarade fall av hjärninflammation i regioner där viruset är endemiskt hos näbbmusbeståndet, säger hon.

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt