Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nadia var sexslav hos Islamiska staten

01:06. Nadia Murad blev våldtagen, såld och uthyrd som sexslav hos IS. Nu är hon i Stockholm och berättar om sitt liv.

Tjugoettåriga Nadia Murad var fånge hos Islamiska staten och utsattes för sexövergrepp dag och natt. Nu besöker hon Sverige för att berätta om IS grymheter.

Sommaren 2014 svepte tungt beväpnade IS-terrorister fram i en militär offensiv över norra Irak. I distriktet Sinjar, som har en stor befolkningsandel från den yazidiska minoriteten, var IS-männens taktik lika enkel som obegripligt bestialisk.

– De dödade alla vuxna män. Sex av mina bröder sköts nästan direkt. De äldre kvinnorna sköts också. Min mamma dödades. Yngre kvinnor, flickor och barn togs till fånga, säger Nadia Murad vid en pressträff arrangerad av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) som arbetar för att motverka hedersvåld och kvinnoförtryck i religionens namn.

”Alla” svenska medier är på plats på den utlysta presskonferensen. Och alla har lovats egna intervjuer.

Det betyder för den nu 21-åriga Nadia Murad att hon åtta gånger i detalj förväntas berätta sin historia: om hur hon blev tillfångatagen av IS och systematiskt våldtagen under tre månaders tid innan hon lyckades fly.

När Nadia Murad blev IS fånge gick hon andra årskursen i gymnasiet i samhället Kocho strax utanför staden Sinjar. Hon och hennes familj är etniska kurder och bekänner sig till den yazidiska tron, en religion som är äldre än islam, kysk och med rigorösa bröllopsritualer.

De unga kvinnorna i Kocho föstes in i bussar och transporterades till storstaden Mosul som på försommaren 2014 invaderats av IS.

– Under färden fick vi veta att vi nu var slavar som framför allt skulle vara tillgängliga för sex med IS-krigarna, säger Nadia Murad.

Redan under bussfärden blev flickorna trakasserade och tafsade på. Men det var bara början.

– Jag sa att jag hade mens, att jag inte ville. Men det hjälpte inte. När jag vi kom fram hamnade jag hos ett av befälen. Han slog mig och skrek att jag skulle ta mig kläderna. Jag blev våldtagen av hans vakter hela natten. Smärtan gjorde mig livlös.

Tortyren och övergreppen fortsatte, dag efter dag, natt efter natt. Nadia Murad säger att hon och hennes kamrater bönade och bad att deras bödlar skulle döda dem i stället.

– Flera av flickorna tog livet av sig, säger Nadia i dag.

Hon gjorde ett flyktförsök som misslyckades och som ledde till än värre bestraffningar. Andra gången lyckades hon bättre. Detaljerna om flykten är hon dock vag om, för att inte kompromettera dem som hjälpte henne och fortfarande lever på IS-ockuperat territorium.

I dag bor Nadia Murad i en lägenhet i Stuttgart i Tyskland, tillsammans med sin storasyster. Men större delen av sin tid reser hon världen runt och delar med sig av sina olidliga erfarenheter.

Hon har framträtt inför FN:s säkerhetsråd och har föreslagits som mottagare av Nobels fredspris. Nadia Murad är inbjuden av utrikesminister Margot Wallström i syfte att försöka förmå Sverige att ta emot frigivna yazidiska kvinnor. Förbundskansler Angela Merkel har sett till att 800 kvinnliga IS-offer från Irak fått fristad och vård i Tyskland.

Uppenbarligen betalar Nadia Murad, som var tonårig då hon hamnade i Islamiska statens våld, ett högt pris för sitt vittnesmål.

För det är blek, trött och synbarligt pressad ung kvinna som i står inträngd i ett hörn i ett syrefattigt rum i centrala Stockholm, i centrum av tv-kamerornas skarpa strålkastarljus.

– Varje gång jag berättar min historia rivs såren upp igen, säger Nadia Murad, som ännu inte fått någon psykologhjälp eller annan terapeutisk behandling för att bearbeta sina traumatiska upplevelser.

När jag frågar Nadia om hennes framtid ser hon undrande ut.

– Jag vet inte. Just nu lever jag bara för att ropa ut till världen om vad som händer det yazidiska folket. Tusentals kvinnor och barn är fortfarande IS slavar.

Sedan griper hennes assistent in och säger att intervjun måste avslutas om det pressade schemat ska hållas.

Bakgrund. Yazidier

Yazidierna är en religiös minoritet som huvudsakligen lever i norra Irak. De flesta av dem är kurder. Uppgifterna om antalet yazidier varierar, allt från 700 000 till 2,5 miljoner har nämnts.

Yazidiernas religion är monoteistisk (dyrkan av en enda gud) men skiljer sig från både kristendom och islam. Framträdande är tillbedjan av Tawusi Melek, "påfågelsängeln".

I början av augusti 2014 stormade Islamiska staten (IS) berget Sinjar i norra Irak dit tiotusentals yazidier tagit sin tillflykt. Många lyckades fly, men minst 5 000 kvinnor och barn togs till fånga av IS och har sålts som slavar eller tvångsrekryterats som barnsoldater. Andra har avrättats och slängts i massgravar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.