Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nagelbitare i Ohio

Romney tog hem sex av supertisdagens tio delstater.
Romney tog hem sex av supertisdagens tio delstater. Foto: Stephan Savoia / AP/Scanpix

Mitt Romney blev den som vann flest av Supertisdagens tio delstater. Efter några enkla och överlägsna vinster i Vermont, Virginia, Idaho och hemstaten Massachusetts, blev det en nagelbitare i röstsammanräkningen i Ohio, den viktigaste delstaten. Men Romney knep också den till slut.

När 99 procent av rösterna räknats samman ledde Romney med 38 procent mot Rick Santorums 37 procent. Därmed kunde det fastställas att Romney vinner Ohio och att han tar hem sex av supertisdagens tio delstater.

I stort sett gjorde även Rick Santorum bra ifrån sig, och vann tre delstater: Tennessee, Oklahoma och North Dakota. Newt Gingrich vann som väntat sin hemstat Georgia, men han misslyckades med att locka väljarna i Tennessee och Oklahoma.

Sammantaget betyder resultatet att Mitt Romney har kunnat utöka sin ledning i antalet delegater till det republikanska partiets konvent i augusti. Men det var ingen riktigt övertygande seger.

Allt pekar på en fortsatt utdragen primärvalskampanj som pågår i flera månader till. Inte minst med tanke på att delegaterna numera fördelas proportionellt i fler delstater än tidigare, och inte enligt principen "vinnaren tar allt", är det svårare för någon att snabbt skaffa sig en ointaglig ledning. Alla kandidater klargjorde också tydligt att de inte tänker ge upp.

Vallokalsundersökningar visar att väljarna betraktar Romney som den som har störst chans att besegra Barack Obama i valet den 6 november. Santorum har störst stöd bland kristet konservativa som motsätter sig homoäktenskap, men han appellerar också till arbetare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.