Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Några av Stephen Hawkings mest kända citat

00:58. Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död. Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till Nobelpriset.

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död. Här är några hans mest kända citat.

”Jag har upptäckt att även de som menar att allting är förutbestämt, och att vi inte kan påverka det som sker, ser sig om innan de går över gatan.”

”Mitt mål är enkelt. En fullständig förståelse för universum, varför det är som det är, och varför det alls existerar.”

Läs mer: Hawking blev vår tids mest ikoniska forskare

”Jag ser på hjärnan som en dator som kommer att sluta fungera när dess komponenter fallerar. Det finns ingen himmel eller något liv efter detta för datorer som gått sönder; det är en saga för människor som är rädda för mörkret.”

”Jag tror på den enklaste förklaringen: det finns ingen Gud. Ingen skapade universum och ingen styr vårt öde. Det leder mig till en djup insikt om att det nog inte finns någon himmel eller något liv efter detta heller. Vi har ett enda liv till att uppskatta universums fantastiska konstruktion, och för det är jag otroligt tacksam.”

Foto: Chris Maluszynski

”Kom ihåg att titta upp på stjärnorna, istället för ner på dina fötter. Försök förstå vad du ser och fundera på vad som gör att universum existerar. Var nyfiken. Och oavsett hur svårt livet verkar finns det alltid någonting du kan lyckas med. Det gäller bara att inte ge upp.”

”Livet skulle vara tragiskt om det inte var roligt.”

”Mina förväntningar reducerades till noll när jag var 21. Allting därefter har varit en bonus.”

Läs mer: 5 x Stephen Hawking i populärkulturen

”Människor som skryter om sitt IQ är förlorare.”

”Under de senaste 49 åren har jag har levt med vetskapen om att jag troligen kommer dö för tidigt. Jag är inte rädd för döden, men jag har inte bråttom att dö. Jag har så mycket jag vill göra innan dess.”

”Vi är bara en avancerad typ av apor på en liten planet som tillhör en medioker stjärna. Men vi kan förstå universum. Det gör oss till något alldeles särskilt.”

Källor: The Guardian och Business Insider

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.