Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Namibias avgående president får Mo Ibrahim-priset

Foto: AP

Namibias avgående president Hifikepunye Pohamba tilldelas Mo Ibrahim-priset för afrikanskt ledarskap. Priset är det största i världen som en individ kan tilldelas och slår Nobelpriset med råge.

Priskommittén meddelade sitt beslut vid en presskonferens i Kenyas huvudstad Nairobi på måndagen.

Priset är det största i världen, räknat i rena pengar. Pohamba får ett engångsbelopp på 5 miljoner dollar – över 40 miljoner kronor, samt en årslön på 200 000 dollar under resten av livet. Det handlar alltså om minst 50 miljoner kronor.

Pohambas kamp mot hiv, hans arbete för jämställdhet och hans arbete för att utrota klyftorna i landet lyfts fram av priskommittén i motiveringen.

– Han är en värdig vinnare av 2014 års Mo Ibrahim-pris, konstaterade den tanzaniska diplomaten Salim Ahmed Salim vid en presskonferens i Nairobi.

Bredvid honom satt en namnkunnig priskommitté – den inkluderar Finlands expresident Martti Ahtisaari och Nelson Mandelas änka Graça Machel.

– Man måste se inte bara till personen utan även till landets framsteg. Namibia är nästan alltid i toppen av listorna. Det finns alltid områden som kan förbättras. Men hans beslut att eliminera skolavgifter bör lyftas fram, sade Ahtisaari.

Mo Ibrahim är en sudanesisk telekommiljardär som vill uppmuntra ledare att satsa på gott ledarskap i stället för att ägna sig åt korruption, något som dessvärre varit mycket vanligt på kontinenten. En stor del av prisets syfte är att skapa incitament för att stiga åt sidan i tid och släppa fram yngre generationer.

En fjärdedel av Afrikas ledare har i nuläget regerat i mer än 15 år. I Zimbabwe har Robert Mugabe, som nu är 91 år gammal, styrt sitt land i mer än tre decennier. Ugandas president Yoweri Museveni slopade redan kring millennieskiftet begränsningen av antalet mandatperioder som han kan regera.

Hifikepunye Pohamba, som har varit president i Namibia sedan 2005, respekterar däremot sin författning och avgår i mars. Han ställde inte upp i förra årets presidentval i Namibia där Hage Geingob stod som segrare. Geingob har nu mycket att leva upp till.

Namibia fick sin självständighet så sent som 1990. Landet rankas som nummer sex i Mo Ibrahim-stiftelsens årliga index över afrikanska stater. Indexet mäter parametrar som rättssäkerhet, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och mänsklig utveckling.

Pohamba är 79 år gammal och kommer utöver den enorma engångssumman att få en stadig pension under resten av livet. Pengar som gör att han, med Graça Machels ord, kan ”pensioneras med värdighet”.

– Men han kan också fortsätta sitt arbete inom utveckling, sade Machel.

– Priset tillåter en person som gjort väl att fortsätta spela en roll i utvecklingen av sitt land. Det är mycket pengar jämfört med andra pris, men man måste komma ihåg syftet med priset. Det handlar om att uppmuntra individen att fortsätta spela en aktiv roll, sade hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.