Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nära släkting till Ben Ali dödad

Imed Trabelsi, Zine El Abidine Ben Alis svågers son, har dött efter de knivskador han fick i fredags. Affärsmannen Trabelsi, känd från det ödesdigra Wikileaks-dokumentet, är det första dödsoffret i ex-presidentens närhet under den så kallade Jasminrevolutionen.

Imed Trabelsi, ex-presidentfrun Leila Trabelsis brorson, var känd som nidbilden av en bortskämd överklasslyngel. Under sitt liv gjorde han sig dock ett namn som affärsman – bland annat inom fastighetsbranschen och som boss över huvudstadens hamn – men även finanskarriären kantades av kontroverser.

Flera gånger nämndes han i bedrägliga och brottsliga sammanhang i både Frankrike och Tunisien. Senast i maj 2010 när det var borgmästarval i La Goulette, norr om Tunis, och Trabelsi intagit posten långt före valet.

Särskilt uppmärksammad blev hans och brodern Moaz stöld av en lyxjakt i mångmiljonklassen 2006. Båten tillhörde finansmannen Bruno Roger som är god vän med stora delar av Frankrikes maktetablissemang, inklusive Nicolas Sarkozy och Jacques Chirac.

Därmed blev det en mycket stor affär och bröderna var ett tag efterlysta av Interpol innan fallet avslutades med ett icke offentliggjort beslut av tunisisk domstol.

Det själviska maktmissbruk som presidentfamiljen och andra i dess närhet förknippats med var känt i, men även utanför Tunisien. Att det missnöjet skulle explodera har sagts ha och göra med att Wikileaks den 7 december publicerade ett ambassadtelegram från Tunisien. Men det var snarare den frustrerade Mohamed Bouazizis självmordsförsök på öppen gata som utlöste det som nu kommit att få namnet Jasminrevolutionen.

Imed Trabelsis namn förekom flera gånger i ambassadtelegrammet som i stort sett beskriver landets presidentfamilj som helt korrupt, nepotisk och ”kvasi-maffia”. Av dessa anledningar var det inte oväntat att någon ur ”Familjen” skulle möta folkets vrede.

I fredags knivskars så Imed Trabelsi i något sammahang, ännu oklart hur. Enligt medier på plats i Tunisien är ett annat rykte att gärningsmannen är en förfördelad kollega från förr. Att döma av det som är känt om hans person tycks inget rykte vara mer rimligt än det andra. På söndagen offentliggjorde militärsjukhuset i Tunis uppgiften om att Imed Trabelsi avlidit av skadorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.