Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nasa-kan-ha-hittat-beboelig-planet-hundra-ljusar-fran-jorden/

Världen

Nasa kan ha hittat beboelig planet – hundra ljusår från jorden

En illustration av den jordliknande planeten TOI 700 d.
En illustration av den jordliknande planeten TOI 700 d. Foto: Nasa/AFP

Nasas rymdteleskop Tess har hittat en planet, omkring hundra ljusår från jorden, där det kan finnas vatten.

Fyndet är intressant eftersom det är en av få upptäckta planeter som är ungefär lika stor som jorden – och som kan vara beboelig. 

Uppdaterad 2020-01-07. Artikeln har tillförts en rättelse.

Planeten är en av tre som kretsar kring dvärgstjärnan TOI 700 i den så kallade Dorado-konstellationen, och har döpts till TOI 700 d. TOI 700 har omkring 40 procent av vår sols massa och storlek samtidigt som temperaturen på ytan är hälften så hög, uppger CNN.

TOI 700 d befinner sig på precis rätt avstånd från stjärnan för att ha flytande vatten och vara beboelig. 

Det tar 37 dagar för planeten att snurra ett varv runt stjärnan, ytan tros vara konstant vänd åt samma håll så att en av sidorna hela tiden har dagsljus. Därför kan molnbildning och vindar fungera helt annorlunda jämfört med på jorden.

Till en början trodde astronomerna att TOI 700 d var mycket varmare, så att den inte skulle kunna vara beboelig – men det visade sig vara fel. 

– När vi rättade parametrarna för stjärnan krympte storleken på dess planeter, och vi insåg att den som var längst ut var ungefär lika stor som jorden och befann sig i den beboeliga zonen, säger Emily Gilbert, doktorand vid University of Chicago som deltagit i arbetet.

Hon forsätter: 

– Dessutom, under elva månaders data såg vi inga eruptioner från stjärnan, vilket ökar chansen för att TOI 700 d är beboelig.

De övriga två planeterna, som ligger närmare stjärnan, är annorlunda än TOI 700 d. Den som ligger närmast stjärnan är lika stor som jorden medan den andra tros bestå av gas och ha en storlek som ligger mellan jorden och Neptunus. Den närmaste snurrar runt stjärnan på tio dagar och den mittersta på 16 dagar.

Det återstår att se vad TOI 700 d består av. I en av flera datorsimuleringar som forskarna genomfört utifrån de få parametrar som ännu är kända beskrivs en planet täckt av hav och med koldioxidtät atmosfär av liknande typ som tros ha omgärdat Mars i dess ungdom, uppger TT. 

Transiting Exoplanet Survey Satellite (Tess) är ett rymdteleskop vars uppdrag är att söka efter exoplaneter – planeter utanför vårt eget solsystem – med liknande storlek som jorden.

Rättelse 2020-01-07: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig uppgift om planetens massa.

Läs mer: 

Nasa varnar för hotet från rymden

Nasa utreder första brottet i rymden