Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nästan 24 000 får sparken – jobbade aldrig

Nigerias regering har gett 23.846 statligt anställda sparken. Detta sedan ingen av dem visat sig arbeta på de myndigheter de fick sin lön från.

Massavskedandena kom efter en revision som syftar till att förhindra och rensa bort korruption och som visade att de drygt 23.000 ”anställda” aldrig satt sin fot på de myndigheter, departement eller ministerier som de påstods arbeta för.

Tidningen The Nation skriver också att man nu kommer att försöka få tillbaka pengar från en rad bankkonton som tillhör dem som nu fått sparken samt att återföra pengar som placerats i olika pensionsfonder.

Landets president Muhammadu Buhari har kallat korruptionen för det största hotet mot mänskliga rättigheter i Nigeria. En revision som Världsbanken offentliggjorde för fyra år sedan visade att landet mellan 1960, då det blev fritt från Storbritannien, fram till 2012, förlorat 3.300 miljarder kronor till följd av korruption, skriver den nigerianska tidningen Daily Post.

Nigeria ligger på plats 136 av 167 länder på det internationella indexet över korruption i världen.

Beslutet om att stryka kostnaderna för nästan 24.000 icke existerande anställda sparar nästan 100 miljoner kronor i budgeten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.