Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nastan-60-doda-i-snoskred-i-kashmir/

Världen

Skred kräver över 100 liv i och runt Pakistan

Soldater från Pakistan transporterar skadade och omkomna. Foto: M.D. Mughal/AP

Regn- och snöoväder i Pakistan och flera grannländer har krävt över 100 liv den senaste tiden, enligt myndigheter. Dödssiffran väntas stiga.

TT Text

Värst drabbat är den Pakistankontrollerade delen av Kashmir, där ett 60-tal människor har dött under bara ett dygn, enligt regeringsföreträdare. Och i västra Pakistan, i Baluchistan, har vädret tagit ett 20-tal liv.

På andra sidan den omtvistade stilleståndslinjen, i indiskhållna Kashmir, anges dödssiffran till tio.

Ett hus i Neelum Valley i Kashmir har rasat till följd av det kraftiga snöfall som drabbat området. Foto: AFP

Området har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet och tiotusentals människor har dödats i konflikter i gränsområdet.

I grannlandet Afghanistan har snöskred och regnutlösta jordskred bidragit till ett 40-tal dödsfall de senaste veckorna. Mer än 300 byggnader har förstörts, många tak har rasat under tung snö. 

Många har blivit hemlösa efter ovädren. Foto: Banaras Khan/AFP

– En köldknäpp med kraftigt snöfall och regnande som började för två veckor sedan har orsakat förödelsen, säger Ahmad Tamim Azimi, talesperson för Afghanistans nationella katastrofmyndighet till AFP.

Värst drabbade är provinserna Kandahar, Helmand, Zabul and västra Herat. 

Stora grupper av framför allt fattiga på landsbygden som är isolerade på grund av ovädren väntar fortfarande på att hjälp ska nå fram. 

Någon lindring verkar heller inte vara i sikte. Prognosen visar att mer hårt väder är på ingång i regionen.

Ämnen i artikeln

Pakistan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt