Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nästan hälften av bomboffren i pakistanska Lahore var barn

Foto: Arif Ali/AFP

Nästan hälften av de 72 dödsoffren för söndagens blodiga attentat i Lahore i Pakistan var barn. Målet var kristna, säger den talibangrupp som tagit på sig terrordådet.

Dagen efter det vedervärdiga bombdådet mot människor som samlats för att fira påsk i en park i den pakistanska storstaden Lahore räknades dödssiffran upp till 72. Nästan hälften av dessa, 29, var barn, uppger räddningspersonal för AFP.

Myndigheterna anger nu antalet skadade till 233. Under söndagskvällen förekom uppgifter om runt 300 skadade. Många har svåra skador.

Enligt polischefen Haider Ashraf var majoriteten av de döda muslimer. Målet för terroristerna var dock kristna.

”Det var vi som genomförde attacken i Lahore eftersom kristna är vårt mål”, sade en talesman för terrorgruppen Jamaat-ul-Ahrar på telefon till AFP. Gruppen är en avläggare till Pakistans talibanorganisation TTP.

Bombmannen sprängde sig själv vid ingången till Gulshanparken i stadsdelen Allama Iqbal Town, bara några meter från parkens barngungor.

Foto: Arif Ali/AFPFoto: Arif Ali/AFP

Scenerna efter den våldsamma smällen var mardrömslika. Vittnen berättar hur kroppsdelar hade spritts över området. Ångestskrik blandades med sirener medan överlevande bar i väg skadade täckta av blod.

Lahore, en jättestad med uppskattningsvis tio miljoner invånare i hela storstadsområdet, är en av landets rikaste och liberalaste städer. Den har drabbats av relativt få terrorattentat hittills.

Söndagens självmordsattack riktad mot kristna är ovanlig i storlek men inte unik. Kristna har varit måltavlor i Pakistan tidigare.

De kristna är landets näst största religiösa minoritet efter hinduerna. Andelen av befolkningen är liten, bara runt 1,6 procent, men i det folkrika Pakistan handlar det om tre miljoner människor. De flesta av dem härrör från lågkastiga hinduer som konverterade till kristendomen under brittisk överhöghet på 1800-talet.

Många kristna lever i kuststaden Karachi i söder, men de finns över hela landet. I Peshawar i nordväst, nära gränsen till Afghanistan och talibanernas kärnområde, finns runt 70.000.

I huvudsak lever den muslimska majoritetsbefolkningen fredligt sida vid sida med den kristna minoriteten i städer och byar. Men sedan 1990-talet har kristna av och till anklagats för hädelse och dragits inför rätta, vilket vid flera tillfällen provocerat fram lynchning.

Hundratals kristna tvingades fly sina hem i Faisalabad 2005 sedan en person beskylldes för att ha bränt sidor ur Koranen. Hela stadsdelen där den utpekade bodde attackerades av en mobb med yxor och improviserade vapen. Flera kyrkor stacks i brand.

Delar av senare års animositet gentemot kristna har också ett politiskt motiv; den kopplas till det USA-ledda kriget i Afghanistan.

Efter en talibanattack i Peshawar 2014 med 150 dödsoffer, de flesta även den gången barn, trappades militärens USA-understödda offensiv mot den islamistiska extremiströrelsen upp. Talibanerna har pressats tillbaka från stora områden. Förra årets dödstal i terrordåd i landet var det lägsta sedan Pakistans talibanorganisation bildades 2007.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.