Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nätberoende kan påverka hjärnan

Internetberoende kan ge förändringar i hjärnan. Det visar en mindre studie utförd av en kinesisk forskargrupp.

Studien utfördes på ett litet antal internetberoende personer, 18 individer, och publicerades på sajten Plos One, en sajt där forskare kan kommentera varandras rapporter. Resultatet visade att den som varit beroende av att vara uppkopplad på nätet under en lång tid fick förändringar i hjärnan, bland annat minskade massan grå substans.

De 18 ägnade i genomsnitt tio timmar per dag på nätet.

Forskarna menar att internetberoende är ett växande problem och hänvisar bland annat till en studie gjord i Kina som visat att 14 procent av de kinesiska ungdomarna kan betecknas som beroende. Det betyder i rena siffror 24 miljoner personer.

De internetberoende ungdomarna uppvisade sämre studieresultat och minskad arbetsförmåga samt mådde allmänt sämre rent psykiskt. Deras förmåga att välja bort oväsentlig information när det gällde att fatta olika typer av beslut var också sämre än hos en kontrollgrupp. 

Någon standardiserad behandling för internetberoende finns inte i dag, konstaterar forskarna.  I Kina har beroende ungdomar vårdats med hjälp av elektriska chocker och ett program där de tvingats ruta in sina dagar enligt strikta mönster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.