Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-sachar-risk-for-dodlage-efter-valet/

Världen

Nathan Sachar: Risk för dödläge efter valet

Spaniens premiärminister och partiledaren för PSOE Pedro Sánchez. Foto: Jose Jordan/AFP

MADRID. Socialistpartiet (PSOE) väntas bli störst i Spaniens parlamentsval, enligt en opinionsmätning som publicerades på lördagen. Det mesta pekar på ett dödläge efter valet, skriver DN:s Nathan Shachar. 

Rätta artikel

Lördagen före valsöndagen är enligt spansk sed ”reflektionens dag”, då väljarna ges tillfälle att utan distraktioner samla tankarna och begrunda sitt val. Bombardemanget av budskap, löften och ömsesidiga anklagelser upphör och politikerna och partierna slår igen butiken i 48 timmar.  

Men i de totala mediernas tid är komplett mediefrid en utopi. Mätningar och opinionsundersökningar är förbjudna i Spanien – men inte i det lilla furstendömet Andorra på gränsen mellan Spanien och Frankrike, i vars tidningar nyfikna kan ta del av de senaste vindkantringarna i detta svårtippade val. 

Den stora Barcelonatidningen El Periodico, som äger den största tidningen i Andorra, kan inte publicera egna eller andras spanska opinionsundersökningar, men den kan citera El Periodic d’Andorras mätningar. Enligt vad som publiceras där har vänsterradikala Podemos, som sackat betänkligt under det gångna året, ryckt upp sig och vunnit tillbaka en del av de väljare man tappat till premiärminister Pedro Sánchez socialistparti PSOE.

Det finns ett par förklaringar till den tendensen. Dels partiledaren Pablo Iglesias lyckade framträdande i den stora tv-debatten i tisdags, dels publiciteten kring Vox, det nya högerextrema partiet. Rädslan för Vox får väljare att migrera åt vänster från socialisterna till Podemos, och vänstersympatisörer som beslutat att uttrycka sitt missnöje med de interna bråken i Podemos genom att stanna hemma tänker om.

Överlag står sig tendensen från de senaste större mätningarna. Vänsterblocket, med hjälp av de baskiska nationalisterna, har litet bättre utsikter än högerblocket att bilda regering, men det mesta pekar på ett långdraget dödläge av den sort landet genomled nästan hela 2016. Efter valen i december 2015 lyckades inte segraren, högerns Mariano Rajoy, bilda regering. I juni 2016 hölls nya val för att bryta dödläget, men med samma resultat. I november 2016 lät socialisterna Rajoy bilda en minoritetsregering – som föll i maj i fjol.

En annan front där valkampanjen pågår trots allt är tidningarna. Förutom lokalpressen har Spanien fortfarande sex stora tryckta dagstidningar som läses i hela landet och fyra till som endast kommer ut digitalt. 

Landets största tidning, El País, som grundades strax efter demokratins återupprättande, var länge nära lierad med socialistpartiet PSOE. Men på senare år har bladet markerat avståndet till partiet och dess lördagsnummer är påfallande neutralt. 

Den anrika högertidningen ABC gör ett originellt utspel på sin förstasida: Inte ett ord om valet i Spanien utan en fasansfull bild från svältens Venezuela. Bildreportaget därifrån inne i tidningen har det underförstådda budskapet: Varning för socialismen! 

Läs mer: Högerextrema Vox skakar om valrörelsen i Spanien