Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-att-nagon-gripen-i-turkiet-rubriceras-som-terrorist-hor-till-rutinen/

Världen

Nathan Shachar: Att någon gripen i Turkiet rubriceras som ”terrorist” hör till rutinen

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu. Foto: Burhan Ozbilici/AP

Att en person gripen under resa i Turkiet av myndigheterna rubriceras som ”terrorist” eller ”medlem i terrororganisation” hör till rutinen och behöver inte stämma. 

Rätta artikel

Många EU-medborgare med turkisk bakgrund har på senare år gripits i landet, misstänkta för och ibland åtalade för svåra brott. Alla som haft något samröre med antingen den terrorstämplade kurdiska PKK-rörelsen eller den bannslysta Gülen-sekten sorterar därmed under de turkiska terrorist- och undantagslagarna, som skärptes ytterligare efter det militära kuppförsöket sommaren 2016.

Minsta beröring med någon av dessa organisationer, inklusive släktskap med aktivister eller sympatisörer, betraktas av turkiska säkerhetstjänster som graverande, och beskrivs ofta av åklagare som ”terrorism”. Det räcker att ha skrivit under ett upprop eller deltagit i en demonstration arrangerad av rörelser med anknytning till PKK för att hamna i farozonen. Också samröre med det kurdiskt orienterade turkiska partiet HDP, som motarbetas men inte bannlysts, ses numera av turkiska myndigheter som svårartat. Både svenska Vänsterpartiet och Miljöpartiet har löpande samarbete med HDP. 

En som samordnar Turkiets allt mer energiska insatser på detta område är inrikesminister Süleyman Soylu. I mars utfärdade Soylu strängare direktiv när det gäller personer som i andra länder deltagit i möten arrangerade av de i Turkiet förbjudna organisationerna. Att sådana personer har ett främmande medborgarskap, och kanske inte längre har något turkiskt pass, är ingen garanti mot gripande och arrest. Relationerna mellan Tyskland och Turkiet har på senare år urartat dramatiskt, i hög grad på grund av tyska medborgares öden inför turkiska domstolar och i fängelser.

Svenska UD:s resevarning för Turkiet gäller endast landets östra och sydöstra delar, där konflikten med PKK är intensivast. Få eller inga turister har dock kommit till skada under striderna. En mer ändamålsenlig varning till svenska resenärer borde gälla deras politiska aktiviteter och släktrelationer till personer som den turkiska regimen klassar som terrorister. 

Läs mer: Uppgifter: Svensk man gripen i Istanbul