Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-avrattar-man-fem-oskyldiga-far-man-en-ny-skandal-pa-halsen/

Världen

Nathan Shachar: Avrättar man fem oskyldiga får man en ny skandal på halsen

Journalisten Jamal Khashoggis mördades förra året. Foto: Hasan Jamali

Saudiarabiens kommuniké om domslutet i rättegången mot journalisten Jamal Khashoggis mördare möttes av hån, gapskratt och vrede i hela den muslimska världen. Rättegången ses som en charad vars enda syfte är att rentvå kungarikets kronprins Muhammad bin Salman och hans krets.

I flera av regionens länder, som Jordanien, Egypten och gulfstaterna, är kritik mot saudierna förbjuden. I Nablus på Västbanken, i Gaza och utanför det saudiska konsulatet i Istanbul, där Khashoggi mördades, styckades och försvann, samlades indignerade demonstranter. 

På sociala medier var nyheten det stora samtalsämnet – dock inte i Saudiarabien, där elektronisk kritik mot regimen klassas som ”terrorism”. Turkiets president Tayip Erdogan, vars underrättelsetjänst MIT spelade in mordet med gömda mikrofoner, lovade publicera fler glimtar på tisdagen.

– Det är ett sannskyldigt mirakel som inträffat, alla de vi trodde hade blod på sina händer är vita lamm! Det säger en av imamerna i den stora moskén i al-Bireh på Västbanken till DN. 

Den palestinska regeringen, som är beroende av saudiskt bistånd, har varnat muslimska gudsmän för att göra stor affär av saken under sina predikningar. I fjol, då aktivister i Ramallah hissade en grön saudisk flagga med en bensåg i stället för det traditionella svärdet, ingrep polisen strax.

”Rättegången”, dit varken observatörer eller journalister ägde tillträde, bevistades enligt regimen av ett antal diplomater. Efter endast nio sessioner sägs nu fem icke namngivna personer ha dömts till döden för sin roll i det blodiga dramat och en rad andra fått långa fängelsestraff.

Kronprins Muhammad bin Salman. Foto: Amr Nabil

Några av de svårast misstänkta undgick åtal helt och hållet eller frikändes, bland dem underrättelsechefen general Ahmad al-Asiri, av regimen utsedd till syndabock under kaoset efter mordet den 2 oktober i fjol. Ledaren för den femton man starka dödspatrullen i Istanbul, general Maher Mutrib, som ringde kronprinsen sju gånger morddagen, verkar inte finnas bland de straffade. 

Generalkonsuln i Istanbul Muhammad al-Otaibi frikändes, liksom kronprinsens nära medarbetare Saud al-Qahtani, som var på plats i Istanbul och flera gånger varnat Khashoggi för att kritisera regimen i dennes kolumn i Washington Post.

I de inspelningar som släppts av turkarna spelar general Mutrib huvudrollen, tillsammans med obduktionsläkaren Salah al-Tubaigi, som gav den fångne journalisten sövande injektioner och sedan styckade liket. Medan flera av de sammansvurna tappar nerverna och mår illa under mordet gör al-Tubaigi ett avspänt intryck. Under sitt framträdande på måndagen nämnde den saudiske riksåklagaren inte läkaren.

Som vanligt under denna affär har den saudiska regimens agerande förfelat sitt syfte. Om man avrättar fem oskyldiga endast för att rädda en version av förloppet som ingen tror på, får man en ny skandal på halsen. Avstår man från att straffa någon av de skyldiga, så är den enda förklaringen att dessa mottagit sina order från sin högste chef, den impulsive prinsen.

Läs mer:

Fem döms till döden för mordet på Khashoggi

Michael Winiarski: De verkligt ansvariga för mordet går fria