Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-avslojande-kan-stoppa-ex-ministerns-hopp-att-leda-vansterallians-i-israeliska-valet/

Världen

Nathan Shachar: Avslöjande kan stoppa ex-ministerns hopp att leda vänsterallians i israeliska valet

Foto: Xinhua

JERUSALEM. Israels förre premiärminister Ehud Barak har omfattande affärer tillsammans med den sexbrottsanklagade amerikanske miljardären Jeffrey Epstein. Det hävdade tidningen Haaretz på torsdagskvällen, och torpederade därmed Baraks förhoppningar att leda oppositionen i valet i september.

Haaretz reporter Gidi Weitz, som svarat för en rad omskakande avslöjanden om toppolitikers affärer det senaste året, meddelar att Barak 2015 grundade ett start up-aktiebolag, som i dag, efter flera namnbyten, heter Carbyne. På papperet är Barak ensam aktieägare, men en stor del av aktiekapitalet kommer från Epstein, enligt Haaretz. Barak förnekar inte uppgifterna, men hävdar att det vore oetiskt att avslöja de finansiärer som investerat i hans projekt. 

På sistone har Barak riktat allt häftigare kritik mot premiärminister Benjamin Netanyahu, som riskerar åtal i tre stora ärenden.

– Netanyahu kommer att skrota demokratin för att rädda sitt skinn, dundrar Barak, som återvänt till politiken efter flera års bortavaro. 

Netanyahus talesmän, utan att anklaga Barak för korruption, har krävt att han redovisar sina affärsintressen och inkomstkällor utomlands. Framför allt har Barak uppmanats berätta om två och en halv miljon dollar han fått i arvode från den så kallade Wexner-stiftelsen. Både stiftelsen och Barak har vägrat röja vad det är för tjänster han fått betalt för. 

Leslie Wexner är en mycket framgångsrik investerare, god för fem miljarder dollar, och äger bland annat damkonfektionsmärket Victoria’s Secret. 

En av Wexners närmaste medarbetare och förtrogna är Jeffrey Epstein, och i Israel har nyfikenheten nu stegrats ifråga om arten av Epsteins samarbete med Barak. Den spontana fråga många ställer sig är om stiftelsens stora arvoden till Barak verkligen är ersättning för utfört arbete, eller något annat. 

Barak, som häromdagen lanserade ett nytt politiskt parti, hade hoppats leda de israeliska vänsterpartierna i en gemensam front i valet. Han har förhandlat med både arbetarpartiet – hans tidigare politiska adress – och med vänsterradikala Meretz om valsamarbete. 

Läs mer: USA:s arbetsmarknadsminister dras in i härvan med sexbrottsdömd miljardär