Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-en-maktkamp-med-manga-aktorer-i-skiftande-allianser/

Världen

Nathan Shachar: En maktkamp med många aktörer i skiftande allianser

Det jemenitiska inbördeskriget är så komplicerat som en väpnad konflikt kan bli. Dels är det ett sammelsurium av inhemska aktörer i skiftande allianser, dels en arena för främmande makter på jakt efter inflytande och geostrategiska nyckelpunkter som Bab al-Mandabsundet, ”tårarnas port” där Indiska oceanen flyter in i Röda havet.

Nathan Shachar
Rätta artikel

Kriget är också en humanitär katastrof av stora mått, i ett land vars sjukvård och kommunikationer skövlats. Det krig som rasar sedan i mars 2015, med Saudiarabien, Iran och andra länder i huvudrollerna, är en fortsättning på det kaos som följde på den ”arabiska vårens” ankomst till Jemen 2011 och revolutionen mot landets starke man Ali Abdallah Saleh.

I snabbskisser brukar konflikten beskrivas som en maktkamp mellan den valde presidenten Abdrabbu Mansour Hadi och den shiamuslimska huthimilisen. Men med i leken finns också IS, al-Qaeda och andra terrororganisationer. Som ofta i landets konflikter har striderna också en stamaspekt. Huthierna slåss mindre för shiaislam, som de tolkar mycket mindre strängt än sina påhejare i Iran, och mer för sina rättigheter i huthistammens hemområden i nordvästra Jemen.

När huthierna stormade Jemens huvudstad Sanaa i flera omgångar 2014 och 2015, gick larmet i den sunnimuslimska världen. Saudiarabien, som nu för första gången spelade en huvudroll i en större konflikt, etablerade under ledning av den unge prinsen Mohammed Bin Salman en bred allians mot huthierna. 

Flera av de länder som anslöt sig till kampanjen gjorde det motvilligt. Prinsen, som ännu inte var tronföljare, tålde inga motsägelser. Gulfstaterna, som tvingades med i kraft av sina säkerhetsavtal med saudierna och länder som Egypten och Jordanien, vilka lever på saudiskt bistånd, hade inget val. USA och Natoländer har också understött saudierna på olika vis.   

Den internationella sunnialliansen, särskilt dess flygvapen, har utdelat hårda slag mot huthierna. Men den har inte fått bukt med dem och har inte lyckats driva dem från huvudstaden. Det är uppenbart att Hadiregimen inte skulle kunna hålla stånd länge utan sina främmande stödtrupper.

Saudierna menar att en kollaps för Hadi och ett huthistyrt Jemen skulle tolkas av regionen som en iransk triumf och locka Iran till ytterligare utmaningar. Interventionen i grannlandet har kostat Riyad astronomiska summor – enligt en israelisk säkerhetskälla ett par miljarder dollar i månaden – men förlusterna är inte bara ekonomiska. 

Trots sina hypermoderna instrument och vapen har de saudiska flygbombningarna utmärkt sig genom sin dåliga träffsäkerhet. Gång på gång har skolor och sjukhus träffats, med internationella protester till följd.

Houthistammen tillhör Jemens shiitiska minoritet, zaidierna. Zaidierna ser profeten Muhammeds barnbarns barnbarn Zaid ibn Ali som en centralgestalt. Deras version av shia skiljer sig stort från den iranska regimens.  Trots parternas beroende av Iran och Saudiarabien är konflikten inte av religiös natur. Hittills har relationerna mellan Jemens sunnimuslimer och dess shiamuslimer inte varit blodiga.

Läs mer: Jemensamtalen har inletts i frostigt Roslagen