Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-fragan-ar-hur-erdogans-hamnd-ser-ut/

Världen

Nathan Shachar: Frågan är hur Erdogans hämnd ser ut

Bild 1 av 5 Recep Tayyip Erdogan.Turkiets allt mer auktoritäre ledare försörjde sig i ungdomen som gatuförsäljare och fotbollsspelare. 2001 grundade han AKP, det islamistiska parti som har blivit maktens parti i Turkiet. Som president, efter 2014, har han fått kritik för att tysta medierna och för det på nytt uppblossande kriget mot kurderna.
Foto: KAYHAN OZER
Bild 2 av 5 Fethullah Gülen.Den 75-årige religiöse tänkaren och grundaren av rörelsen som kallas Hizmet var tidigare allierad med Erdogan. Sedan några år är han i stället presidentens värste fiende och pekas nu av regeringen ut som hjärnan bakom militärkuppen – trots att han har fördömt den. Gülen lever i exil i Pennsylvania, USA.
Foto: SELAHATTIN SEVI
Bild 3 av 5 Binali Yildirim.61-åring som är en av Erdogans mest lojala vapendragare. Tog över premiärministerposten efter Ahmet Davutoglu i våras sedan denne hållit för hög profil och hamnat i onåd hos presidenten. Under kuppens första timmar, när Erdogan inte hördes av, var Yildirim regimens röst.
Bild 4 av 5 Hulusi Akar.Som lojal med Erdogan och landets högste militär – med titeln generalstabschef – hörde Akar till dem som greps av kuppmakarna i fredags kväll. Han fördes i helikopter till en militärbas norr om Ankara, men befriades tidigt på lördagmorgonen när basen återtogs. Veteran från flera Natomissioner.
Bild 5 av 5 Kuppmilitärerna. Vilka som var högsta ledare för militärkuppen är ännu inte klart, men två namn cirkulerar flitigt. Det är amiral Nejat Atilla Demirhan, befälhavare för de turkiska medelhavsstyrkorna, och brigadgeneral Ekrem Caglar.
Foto: AP

Analys. I vimlet av frågor efter den felslagna militärkuppen dominerar två: Hur kommer Erdogan att hämnas? Och var det verkligen sektledaren Fethullah Gülen som låg bakom?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in