Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-hapnadsvackande-vandning-nar-oppositionsalliansen-blavitt-sprack/

Världen

Nathan Shachar: Häpnadsväckande vändning när oppositionsalliansen Blåvitt sprack

Bild 1 av 2 Oppositionsalliansen Blåvitts ledare Benny Gantz.
Foto: Ahmad Gharabli/AFP
Bild 2 av 2 Premiärminister Benjamin Netanyahu.
Foto: Alex Kolomoisky/JINI Handout/Xinhua

Den ett år långa israeliska regeringskrisen tog på torsdagen en häpnadsväckande vändning, då oppositionsalliansen Blåvitt sprack och dess ledare Benny Gantz gjorde upp med premiärminister Benjamin Netanyahu om regeringssamarbete. Enligt uppgörelsen blir Gantz Knessets talman redan i dag och, när en ny koalition upprättats, vice premiärminister.

Uppdatering 200327: Texten har tillfogats en rättelse

Blåvitt, som i tre raka val bjudit Netanyahus nationalistkoalition imponerande motstånd, var en ömtålig allians mellan fyra ledare med varierad världsåskådning. Gantz, tidigare överbefälhavare, och Gabi Ashkenazi, också han före detta ÖB, ville till varje pris undvika ännu ett val, det fjärde på ett år. 

Av allt att döma blir Ashkenazi nu försvarsminister, medan Netanyahu gör en stor eftergift: han offrar sin handgångne man, justitieminister Amir Ohana, som möblerat om i rättsapparaten för att hjälpa Netanyahu undan hans korruptionsrättegång. Gantz tar med sig 15 folkvalda till stöd åt den nya samlingsregeringen. Den andra halvan av Blåvitt, förre journalisten Yair Lapids liberala Yesh Atid, går i opposition tillsammans med förre ÖB Moshe Yaalon.

Tidigare på dagen hade Högsta domstolen ingripit och utnämnt Arbetarpartiets ledare Amir Peretz till Knessets provisoriske talman. Detta sedan den den sittande talmannen, Yuli Edelstein från Netanyahus Likud, vägrat lämna sin post. I det parlament som valdes den 2 mars fick oppositionen ett litet övertag, och beredde sig på att utnämna ny talman och ta kommandot över de viktigaste utskotten. Först på onsdagen, efter att Högsta domstolen kallat hans agerande författningsvidrigt och ”ett exempellöst brott mot rättsstaten”, avgick Edelstein.

Oppositionsalliansen Blåvitts ledare Yair Lapid, Benny Gantz, Gabi Ashkenazi och Moshe Yaalon.
Oppositionsalliansen Blåvitts ledare Yair Lapid, Benny Gantz, Gabi Ashkenazi och Moshe Yaalon. Foto: Noam Moskowitz/DPA

Gantz löper nu gatlopp i sociala medier, där hans väljare anklagar honom för svek och förräderi – Gantz lovade före valet att inte regera samman med Netanyahu. Gantz försvarar sin helomvändning med flera argument: Dels krävs nationell enhet för att hantera virusepidemin och näringslivets krasch, dels kan Netanyahuregeringens allt brutalare attacker mot rättssystemet och mot Högsta domstolens oberoende nu stävjas.

Gantz anser nu att han satt stopp för Netanyahus försök att slingra sig undan sin muträttegång och lagstifta bort demokratin. Men politiska bedömare har svårt att tro att den oerfarne Gantz skall kunna uppnå allt det som den slipade maktspelaren Netanyahu frestat honom med.

För Netanyahu är det en stor bedrift att ha splittrat den oppositionsallians som i över ett år hindrat honom från att styra landet. Om han blir oense med Gantz så kan han när som helst utlysa nyval – ett nyval där han kommer att ställas inför en splittrad och decimerad opposition.

Läs mer: Oppositionen anklagar Netanyahu för att sätta demokratin ur spel 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det fel namn i en bildtext.