Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-imamoglu-seglar-upp-som-erdogans-naturlige-motstandare/

Världen

Nathan Shachar: Imamoglu seglar upp som Erdogans naturlige motståndare

Istanbuls nye borgmästare Ekrem Imamoglu. Foto: Islam Yakut/AA/TT

Oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu blir Istanbuls näste borgmästare. Det överraskande beslutet fattades av den turkiska regimen på onsdagen, två och en halv gastkramande veckor efter kommunvalet. 

Rätta artikel

– Jag har inte sett folk så lyckliga på länge, de dansar på gatorna. Imamoglu är en fantastisk person, kanske är detta början till bättre tider, sade Turkiets folkkäre trubadur Zülfü Livaneli till DN.

För Imamoglu är detta en dubbel seger; dels valsegern, dels regimens beslut att backa, trots de senaste dagarnas allt tydligare vinkar om att ett Istanbul-valet ”måste” göras om. Inte många gånger under AKP:s snart två decennier vid rodret har partiet avstått från att utöva sin makt i ett sådant läge.

Med detta seglar Imamoglu upp som Erdogans naturlige utmanare i nästa presidentval, förutsatt att han spelar sina kort väl. Istanbul är Erdogans hemmaplan och AKP:s kassako, och det statsbärande partiet saknar inte tillfällen att sätta käppar i hjulet för Imamoglu.

Imamoglu har visat gott politiskt väderkorn under krisen, han har talat om försoning och om att läka de sår som uppstått mellan landets olika grupper. På tisdagen, under en minnesstund vid förre presidenten Turgut Özals grav, gick han fram till sin medtävlare i valet, AKP:s Binali Yildirim, och skakade hans hand med värme. Regimens ilskna utfall mot honom, och den plötsliga reträtten, sätter hans framgång i än skarpare relief. 

Turkiet-kännaren Halil Karaveli säger till DN:

– Imamoglu når ut till breda väljargrupper. Han är en center-högerman som naturligt når ut till de konservativa; han är omtyckt av högernationalister men han har också fått kurdernas röster. Ett optimalt utgångsläge inför fortsättningen. 

Varför beslöt Erdogan och Devlet Bahceli, hans högernationalistiske partner, att inte köra över valmyndigheten? När de summerade vad som stod på spel insåg de att en ”stöld” av Istanbulvalet skulle spela kritiker i händerna, både de inhemska och de utländska. Regimen är auktoritär, har neutraliserat rättsapparaten, parlamentet och pressen, samt diskriminerar oppositionspartierna svårt. Men själva rösträkningen har fortfarande på de flesta håll skötts efter reglerna. Överträder man den gränsen så solkas regimens image ned just då man gör allt för att lappa ihop relationerna till USA och EU och locka främmande investerare till landet.