Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 07:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-ingen-av-kandidaterna-vill-bilda-ny-regering/

Världen

Nathan Shachar: Ingen av kandidaterna vill bilda ny regering

Netanyahu (med Benny Gantz till vänster) Foto: Gil Cohen-Magen/AFP

Ingen av de tänkbara kandidaterna vill ha uppdraget att bilda ny israelisk regering. Både premiärminister Benjamin Netanyahu och liberala Blåvitts ledare Benny Gantz hoppas att president Reuven Rivlin utser rivalen till regeringsbildare.

Bakgrunden till den kuriösa situationen är att det just nu ter sig omöjligt att snickra ihop en livsduglig koalition. Den som får uppdraget har 28 dagar på sig, och kan sedan be om 14 dagar till. Om han går bet på uppgiften är det den andres tur. I takt med att tiden går och ett tredje val på mindre än ett år rycker närmare, så kommer de olika småpartierna att bli nervösare, mer medgörliga och mer benägna att dra ned på sina krav.  

Gantz mittenallians Blåvitt vann 33 mandat i förra tisdagens val, två fler än Netanyahus Likud. Men fler av de nya Knesset-medlemmarna – 55 mot 54 – har rekommenderat premiärministern för uppgiften. Presidenten måste ta hänsyn till dessa data, men han är inte bunden av dem. Han skall utse den han bedömer har de bästa utsikterna. Rivlin hör till Netanyahus Likud, men har konfronterat honom flera gånger på senare år, dels då han försvarat rättssamhället och institutionerna, dels då han protesterat mot behandlingen av Israels araber.  

Den enda tänkbara koalitionen vore en samlingsregering mellan Likud och Blåvitt. Väljarna föredrar detta, och Rivlin kallade på måndagskvällen till sig Gantz och Netanyahu för att knuffa dem i den riktningen. I så fall skulle de bägge dela på regeringsmakten, så att den ene regerar halva mandatperioden och efter två år lämnar över premiärministerposten till den andre – ”rotation” som det kallas här. Blåvitt har inte förkastat idén, men insisterar på att Gantz måste få det första passet.

Benjamin Netanyahu Foto: Jack Guez/AFP

Netanyahu kan inte acceptera detta, eftersom hans plan är att sitta kvar som premiärminister också om åtal väcks mot honom i december. I Israel måste ministrar lämna sina ämbeten i samma ögonblick de ställs inför rätta, medan regeringschefen formellt sett kan fortsätta regera. Bägge årets val utlystes av Netanyahu av taktiska skäl, i syfte att rycka upp oddsen inför rättsprocessen, och han kommer aldrig att ge efter på den punkten.  

Gantz kan bilda regering utan Netanyahu, med stöd från både det högernationalistiska ryska invandrarpartiet Israel vårt hem och de arabiska partiernas lista, två läger som inte tål varandra. Men Gantz säger dem: ”Låt oss bilda en temporär regering, så att vi blir av med Netanyahu. Mister han makten kommer Likud strax att störta honom och ansluta sig till en samlingsregering”.

Läs mer: Nathan Shachar: Osannolikt att Netanyahu klarar sig undan åtal för korruption 

Läs mer: Valet i Israel: ”Vi har satt punkt för Netanyahus styre”