Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-israel-flygbombade-hamas-hogkvarter-for-cyberkrigforing/

Världen

Nathan Shachar: Israel flygbombade Hamas högkvarter för cyberkrigföring

Rök efter Israels attacker mot mål i Gaza. Foto: Hatem Moussa/AP

Ett av de över 300 mål som Israel attackerade i Gaza under helgen var Hamas högkvarter för cyberkrigföring. Israels anspråk på att ha slagit ut den islamistiska rörelsens kapacitet att utföra it-attacker måste tas med en nypa salt.  

Rätta artikel

Enligt Israel var attacken mot femvåningsbyggnaden i Gaza stad ett svar på en cyberattack från Hamas. Mycket talar dock för att målet – i likhet med alla andra mål – valts på förhand, men att den israeliske militärtalesmannen föredrar att presentera aktionen som en försvarsåtgärd. Cyberattacker från Hamas pågår ju oavbrutet.

Israel är en av nätvärldens stormakter, med högt utvecklad offensiv och defensiv kapacitet. Israeliska värnpliktigas drömplacering är inte längre flygvapnet eller attackdykarna, utan ”enhet 8200”, signalunderrättelsetjänsten. Många av dessa blir efter avslutad tjänst entreprenörer och en rad av deras företag är stora i Silicon Valley, Kalifornien. Ett annat, NSO i Herzliya i Israel, tros ha levererat mjukvaran den saudiska underrättelsetjänsten använde för att spionera på journalisten Jamal Khashoggi, innan man mördade honom.

Hamas förfogar inte över Israels resurser, men dess experter har tränats av Iran och kanske också i Ryssland. En angreppsmetod är att skicka bilder av vackra, halvnakna flickor till israeliska soldater, etablera kontakt och skaffa insyn i deras mobiltelefoner. I Israels radio och tv varnas soldater hela tiden för denna typ av lockbeten. Pionjären i denna typ av terrorism är Amna Muna, som 2001 fick kontakt med en israelisk tonåring på chattforumet ICQ. Hon lockade honom till Ramallah där han mördades. Hon hyllades nyligen som nationalhjälte av president Mahmud Abbas.

Israels anspråk på att ha ”slagit ut” Hamas kapacitet till cyberkrigföring måste tas med en nypa salt. Först och främst förstördes byggnaden efter en så kallad ”dörrknackning”, där potentiella offer varskos i god tid via telefonmeddelanden – också det en aspekt av Israels cyberkontroll. Eftersom offensiv elektronisk kapacitet främst är en fråga om expertis och mjukvara så får man anta att Hamas relativt snart är tillbaka i cyberrymden. Det är inte heller säkert att israelerna, som satsar så mycket på att avlyssna sina fiender, är intresserade av att tysta dem.

Mer kännbart för palestiniernas del, och det som ser ut att ha fått dem med på ett eldupphör, är att Israel återupptagit punktattackerna mot enskilda palestinier. På söndagskvällen dödades Hamed al-Khudry, som ansvarade för transfereringar av iranska pengar till Hamas och till Islamiska jihad. Al-Khudrys bil träffades av en målsökande missil i Gaza stad. Flera andra personer, de flesta andraplansfigurer från Islamiska jihad, dödades också. Budskapet är att om raketelden fortsätter så kommer Israel att övergå till ”eliminering” av ledarskiktet, som man gjorde under striderna 2004.

Men Hamas kan också vrida upp volymen. Dels genom att använda kraftigare stridsspetsar, sådana som kan rasera ett hyreshus, dels genom att rikta sina missiler mot Tel Aviv och Jerusalem. Hamas farligaste missiler är väl dolda och sannolikt förvarade på platser Israel inte känner till. De kommer inte att användas förrän den palestinska ledningen i Gaza känner sig själva och sin regim hotade.

Bägge parter är av olika skäl angelägna om att återgå till vardagen så snart som möjligt. Fastemånaden ramadan börjar på måndagen, Israels självständighetsdag firas på onsdag och i nästa vecka avgörs Eurovisionstävlingen i Tel Aviv. Både ifrån sitt eget parti och från oppositionsledaren Benny Ganz hör premiärminister Benjamin Netanyahu de sedvanliga protesterna om att Israel kapitulerat för Hamas och delat ut skyddspengar (de utlovade dollarmiljonerna från Qatar) till rörelsen. Bosättarledaren Bezalel Smotrich, som propsar på justitieministerposten, rekommenderar att Gaza ”töms på araber” och att dessa ”skickas till andra länder”.

Under helgen avfyrade Hamas och Islamiska jihad uppemot 700 missiler mot israeliska mål, och det israeliska flygvapnet attackerade 320 mål på Gazaremsan. 25 palestinier och fyra israeler har mist livet.

Nathan Shachar: Raketanfall väcker oro över Eurovisionsfinal

Läs mer: Över 30 döda i fortsatta beskjutningar mellan Israel och Gaza