Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-israels-attacker-sker-mot-bakgrund-av-usas-och-irans-narmanden/

Världen

Nathan Shachar: Israels attacker sker mot bakgrund av USA:s och Irans närmanden

Foto: Efrem Lukatsky

JERUSALEM. Minst 20 personer dödades natten till söndagen, då israeliskt flyg bombade det iranska revolutionsgardets bas intill den syriska staden Abu Kamal, uppger syriska oppositionskällor. Israel vägrar kommentera uppgifterna.

Samtidigt, uppger Israel, avfyrade shia-milismän under iranskt befäl ett antal missiler mot Israel från en bas intill Damaskus, men alla landade på syriskt område. 

I alla de tre länder där Iran flyttar fram sina positioner och attackeras av israeliskt flyg är den nationella suveräniteten undergrävd och partiell. Men skillnaderna mellan arenorna är stor: med aktioner mot mål i Libanon riskerar Israel en kollision med Hizbollah-milisen; bombningar av iranska mål i Syrien måste utföras efter samordning med det ryska flygvapnet, och i Irak har attackerna mot Iran-stödda shiamiliser väckt amerikanska protester.

Israels aktioner sker mot en komplicerad bakgrund, där nästa veckas israeliska val, USA:s skärpta sanktioner mot Iran och Irans allt djärvare brott mot 2015 års kärnenergiavtal alla spelar in. Och allra mest dramatiskt: sonderingarna bakom kulisserna mellan USA och Iran om ett möte mellan ländernas presidenter och eventuella förhandlingar. 

För Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som glatt sig åt Donald Trumps hårdhänta behandling av Iran och åt USA:s sorti från kärnenergiavtalet, är tanken på amerikansk-iranska förhandlingar en mardröm, av flera skäl.

Netanyahu fruktar att Trump, i förhandlingar med Iran om saker som rör Israels överlevnad, skulle agera lika förstrött och improviserat som under kärnvapenförhandlingarna med Nordkorea. Irans regim är nere för räkning ekonomiskt och avskydd av en majoritet av sina undersåtar, men den spelar sina diplomatiska kort mästerligt. 

Å andra sidan: ett avtal USA-Iran som förbjuder Iran att utveckla medeldistansmissiler skulle beröva Netanyahu den image han odlar som Israels och västvärldens ”sköld” mot Iran.

Revolutionsgardet, vars division ”Quds” hanterar regimens terror-, gerilla- och milisverksamhet utanför landet, är inte bara regimens verktyg, den är en av dess grundpelare. 

Israels attacker besvärar gardet, men de kommer aldrig att driva det från grannländerna. Det kan bara stormakterna, om någon, uppnå.