Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-mangmiljonar-fick-egyptier-att-demonstrera/

Världen

Nathan Shachar: Mångmiljonär fick egyptier att demonstrera

Demonstranter i Kairo kräver president Abdulfattah al-Sisis avgång. Foto: STR/AFP

I Egypten genomfördes på fredagen flera för diktaturen ovanliga protester. En landsflyktig mångmiljonär hade på nätet uppmanat till demonstrationer mot korruptionen. 

– Ner med al-Sisi! skanderade demonstranterna. 

De första större protesterna mot egyptiska diktaturen fortsatte till lördagens gryning då de skingrades av kravallstyrkor. En regimmotståndare säger i telefon till DN att demonstrationer ägde rum på minst sju orter i landet, inklusive Tahrirtorget i Kairo. President Abdulfattah al-Sisi hade just flugit till New York för att tala inför FN:s generalförsamling då de oväntade manifestationerna bröt ut. På de privatfilmade – inga medier vågar bevaka sådana scener – videosekvenserna från Kairo och Alexandria syns hundratals personer skandera ”Gör uppror, frukta ej, Sisi måste bort!”; och ”Försvinn, Sisi!”.

Ingenting liknande har ägt rum i landet sedan sommaren 2013, då al-Sisi störtade landets valde president, Muslimska brödraskapets Mohammad Morsi. Sedan dess har al-Sisi styrt Egypten med järnhand, och marginalerna för missnöje och kritik har eliminerats. Den förre diktatorn Hosni Mubaraks trettioåriga regim, som föll i februari 2011, uthärdade viss kritik och debatt. Al-Sisis har infört nolltolerans ifråga om andra åsikter än hans egna. Allt tal om korruption görs på egen risk och och blotta medlemskapet i enskilda organisationer är farligt. 

Flera faktorer tycks ha spelat samman och hjälpt demonstranterna övervinna sin rädsla för regimens specialstyrkor, som är posterade i vart och vartannat gathörn. Embryot till fredagskvällens folksamling på Tahrirtorget var skaror av hemvändande åskådare efter årets stora idrottshändelse, cupfinalen i fotboll mellan Kairo-rivalerna Ahly och Zamalek. Men den känslomässiga impulsen bakom protesterna kommer från Barcelona, där den landsflyktige mångmiljonären Mohammed Ali sedan flera månader bedriver en gerillakampanj mot regimen på sociala medier. Ali, vars byggfirma utfört stora beställningar från det egyptiska försvaret – landets störste ekonomiska aktör – har ett rikt förråd av hårresande berättelser om hur al-Sisi och hans krets hanterar skattemedel. Hans avslöjanden, ackompanjerade av upprorsappeller, har generat presidenten, hans hustru Intissar Amer och en rad ledande militärer svårt. Av allt att döma kommer Ali inom kort att åtalas för landsförräderi.

Inget tyder på att nattens protester organiserats av det Muslimska brödraskapet, men rörelsens sponsorer, regimerna i Turkiet och Qatar, låter sina statskontrollerade medier beskriva händelserna i Egypten som långt mer dramatiska än de varit. Hamas-regimen i Gaza, som är det muslimska brödraskapets palestinska gren, förbjöd på lördagen sina talesmän att kommentera protesterna i Egypten. Detta av rädsla för repressalier från den anti-islamistiska regimen i Kairo, som kontrollerar Gazaremsans enda varu- och personförbindelse med Arabvärlden, gränskontrollen i Rafah.