Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Medvind för al-Assads styrkor i kriget mot IS

ANALYS. Efter knappt ett års styre i Palmyra har Islamiska staten, IS, drivits ut ur den syriska ökenstaden, vars historiska delar står på Unescos lista över världskulturarvet.

Den syriska regimen framställer IS reträtt tidigt på söndagen som ett historiskt vägskäl och ett varsel om snar seger i inbördeskriget. Syrisk stats-tv genljöd hela gårdagen av upprymda propagandasändningar med patriotiska utgjutelser och hyllningskväden till ”segerherren” president Bashar al-Assad.

Ett flera veckor långt ryskt flygbombardemang mot IS positioner i den trädlösa trakten blev för mycket för försvararna. Den syriska regimen förkunnade i en kommuniké att ”segern i Palmyra visar att den lagliga regimen i Damaskus är den enda som kan rensa landet från terroristerna”.

Sedan i maj i fjol har Islamiska statens framfart i Palmyra, ett av världens rikaste fornminnen, givit upphov till en strid ström nyheter. Bland alla fornminnen IS förstört var det en sprängd byggnad som inte begräts av syrier i gemen: det väldiga fängelse som var al-Assad-regimens mest ökända tortyrcentral.

Men Palmyra låg i IS-väldets yttersta utkant, och förlusten, för terrorgruppens del, handlar mer om prestige än om organisationens omedelbara överlevnad.

Den syriska regimen, uträknad otaliga gånger under det fyra och ett halvt år långa inbördeskriget, behärskar inte mer än knappt hälften av landets yta, men det är den viktigaste hälften. Av alla de stridande falangerna är det bara president al-Assads styrkor och kurderna i norr som har medvind i detta skede av kriget.

Foto: AFPCitadellet är svårt skadat. Men Palmyra ska återuppbyggas lovar de syriska myndigheterna. Foto: AFP

Det mesta har gått al-Assads väg på sistone: förutom att det ryska flygstödet drivit islamister och oppositionella på defensiven så har de ryska luftvärnssystemen i norra delen av landet neutraliserat Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan, al-Assads svåraste fiende utanför landets gränser. Turkiska flygplan undviker numera helt syriskt luftrum.

Under IS mest lyckosamma dagar, efter att man lagt beslag på den irakiska arméns vapendepåer i Mosul sommaren 2014, men innan de internationella bombkampanjerna kommit igång på allvar, plockade IS på sig en rad städer i Syrien och Irak som man saknade personal att försvara. En rad av dessa platser – Kobane, Sinjar, Ramadi och nu Palmyra - har sedan dess övergivits, med eller utan strid. IS backar som bäst också från områden kring Aleppo, där al-Assads soldater och miliser avancerar i skydd av det ryska luftstödet.

Bombkampanjer utan markinsatser kan knappast rubba IS från dess hjärtland i de sunnitiska delarna av Irak och i den syriska öknen. Men trycket mot IS och svårigheterna att förflytta vapen, trupper och bränsle utan att de angrips betyder att rörelsen alldeles tappat intresset för nya erövringar. All kraft och all uppfinningsrikedom går åt för att slå vakt om de områden dit man koncentrerat sin närvaro. Om de ryska bombningarna fortsätter med oförminskad intensitet är det inte otroligt att man kommer att tvingas bort från sin syriska huvudort Raqqa i år.

IS är en irakisk rörelse från början, och det är till Iraks sunnimuslimska områden man kommer att backa om det blir nödvändigt. Det är inte säkert att det existerar någon makt som är villig offra vad det krävs för att driva bort IS därifrån – i synnerhet om alternativet till IS är de Iranstödda shiamiliser som styr resten av Irak. Det är bland annat därför attacker mot IS inte är populära i den militant sunnimuslimska turkiska ledningen, som anar att IS undergång i Irak skulle gynna shiiterna

Men om den dag kommer då IS inte längre mäktar hålla något territorium alls, så kommer dess inhemska krigare att lägga av sig sina vapen och smälta in i sina hemmiljöer på nytt.

Fakta.

Islamiska staten (IS) är en sunniextrem jihadistorganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien. Den leds av Abu Bakr al-Baghdadi.

Gruppen utropade sommaren 2014 ett kalifat, alltså en religiös stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom.

IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser, i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott.

Sedan IS intog Palmyra i maj 2015 har gruppen förstört Baalshamintemplet, Beltemplet, Triumfarken och flera av de bäst bevarade gravarna.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.