Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 09:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-planet-fran-sverige-rankas-hogt-i-regimtrogna-medier/

VÄRLDEN

Nathan Shachar: Planet från Sverige rankas högt i regimtrogna medier

Bilder från en statlig nyhetsbyrå visar hur mannen som uppges ha covid-19 tas emot i Ankara.
Bilder från en statlig nyhetsbyrå visar hur mannen som uppges ha covid-19 tas emot i Ankara. Foto: Aytug Can Sencar/AA/TT

Planet som förde en turkisk medborgare från Sverige var på söndagen toppnyhet i Turkiet. Uppgifter av denna typ rankas systematiskt högt i landets regimtrogna medier, skriver DN:s Nathan Shachar.

”Turkiet agerade omedelbart”; ”Turkarna som inte fick vård i Sverige tillbaka i fosterlandet!” – förkunnade de stora dagstidningarna Sabah och Hurriyet efter att planet från Malmö landat i Ankara.

Fahrettin Koca, hälsovårdsministern som står president Tayyip Erdogan nära, beslutade skicka ett ambulansplan på statens bekostnad då det stod klart att Sverige vägrat mannen vård – allt detta enligt den turkiska versionen av det skedda.

Ministern Koca underströk att president Erdogan särskilt tackat mannens anhöriga, som vädjade om hjälp på sociala medier sedan familjen ”ringt flera sjukhus utan att få svar”. Till slut, säger dottern till den statliga nyhetsbyrån Anadolu, ”så kom en läkare och undersökte min far i hemmet. Läkaren ringde efter ambulans, och min far fördes till sjukhus. Där fick han diagnosen Covid-19 och skickades hem”.

Utan att känna till något om det aktuella fallet, så kan det ändå sägas att uppgifter av denna typ systematiskt rankas högt i regimtrogna turkiska medier. Nyheter om turkar som behandlas illa i europeiska länder sätts i prominent relief. Trakasserier mot turkiska moskéer i Tyskland, som ett anonymt brev eller klotter på en mur, föranleder indignerade ledarartiklar och politikeruttalanden.

Ofta underförstås det att hela samhället där sådant inträffat är inpyrt med turkhat och islamofobi. Presidenten själv har stämplat Nederländerna och Tyskland som nazistländer.

Den turkiska drömmen om EU-inträde, en gång ett viktigt motiv i turkiskt åsiktsliv, är i dag ett minne blott. EU vill inte ha med Turkiet, och Turkiet vill inte in i EU. Sverige, vars turkiska invandrare är de minst Erdogan-vänliga i Europa, är inte något populärt land i Ankara. Dels har Sverige i många år – fast allt mindre numera – tagit förföljda kurders parti; dels bedriver flera medlemmar av den i Turkiet terroriststämplade Gulen-rörelsen medie- och informationsverksamhet i Sverige.

Ämnen i artikeln

Turkiet
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt